fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • На Прикарпатті проходить Перший Всеукраїнський музейно-туристичний фестиваль "Давній Галич збирає друзів: варто побачити, де живе пам'ять"

На Прикарпатті проходить Перший Всеукраїнський музейно-туристичний фестиваль "Давній Галич збирає друзів: варто побачити, де живе пам'ять"

Суспільство 16:03, 17.05, 2015

У селі Крилос Галицького району на території Національного заповідника "Давній Галич" розпочався Перший Всеукраїнський музейно-туристичний фестиваль "Давній Галич збирає друзів: варто побачити, де живе пам'ять".

На офіційне відкриття заходу завітали представники Міністерства культури України, обласної та районної влади, духовенство, громадськість краю, а також керівники музеїв із багатьох міст країни, зокрема і східних областей.

Із привітаннями з нагоди проведення фестивалю від імені Віце-прем'єр-міністра України – міністра культури В'ячеслава Кириленка до гостей свята звернувся начальник управління музейної справи та культурних цінностей Міністерства культури України Василь Рожко. На переконання управлінця, фестиваль має вагоме культурно-мистецьке значення і є прикладом відродження національної історії та пам'яті. Презентація форуму полягає у популяризації та збереженні культурних пам'яток України, що у свою чергу свідчить про їхню значущість у світлі вивчення європейського культурного розвитку.

"У кожного народу є власне духовне ядро, навколо якого розгортається його історичне буття та завдяки чому приходить усвідомлення ним свого місця у світових, історичних та культурних процесах, – підкреслив Василь Рожко. – Однак поєднання традиційного і новітнього в бутті нашого народу в контексті загальноцивілізаційного розвитку виявилося сьогодні недостатньо дослідженим, а ще менше  популяризованим. Тому пріоритетним завданням сучасного покоління повинно стати збереження та примноження найвищих духовних цінностей світового масштабу, що є запорукою поступу розвитку людства. Сьогодні Україна відстоює свою незалежність і європейський вибір, зрештою – високі духовні цінності. Тому проведення фестивалю такого формату має вагоме значення для об'єднання та відродження всього українського народу".

Під час фестивалю присутні мали змогу ознайомитися  з етнічними регіонами Івано-Франківщини, відвідати ярмарок, скуштувати страви народної кухні, переглянути виставки декоративно-ужиткового мистецтва та взяти участь у майстер-класах просто неба.

Як зауважив заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк, представити свої експозиції на святі прибули представники дванадцятьох областей України,  шістнадцяти музейних установ.

"Раді з того, що на сьогоднішній фестиваль завітала делегація майстрів із міста Слов'янська Донецької області, – наголосив Ігор Пасічняк. – Це свідчить про єдність нашого етносу, спільної культури та  історії. Зважаючи на ті складні реалії, у яких перебуває держава, ми в жодному разі не повинні забувати про наше минуле, аби не втратити майбутнє".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: