fbpx

На Прикарпатті у 2015 році обсяг експорту товарів зменшився на 25%

Економіка 12:49, 21.10, 2015

Обсяги експорту товарів суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності області за січень – серпень 2015 року становили 228,5 мільйонів доларів США, імпорту – 183,9 мільйонів доларів США.

Проти відповідного періоду 2014 року обсяги експорту зменшилися на 24,5%, імпорту – в 1,7 раза. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами склало 44,6 мільйонів доларів, коефіцієнт покриття експортом імпорту – 1,24. Про це інформує Головне управління статистики в Івано-Франківській області.

Партнерами області у зовнішній торгівлі товарами були нерезиденти з 85 країн світу.

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу становив 134,3 мільйонів доларів, або 58,8% від загального обсягу, та зменшився у порівнянні з січнем – серпнем 2014 року на 11,9%.

Найбільші експортні поставки здійснювалися до Румунії, Російської Федерації, Туреччини, Італії, Польщі, Німеччини, Чехії, Угорщини, Білорусі, Молдови та Данії. Серед найбільших країн-партнерів збільшився експорт товарів до Данії, Угорщини, Туреччини, Італії. Водночас скоротилися  відвантаження до Російської Федерації, Румунії, Німеччини, Чехії, Польщі,  Білорусі.

У товарній структурі експорту області провідну позицію займали деревина та вироби з деревини і механічні та електричні машини. Вагомими були і обсяги відвантажень продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей промисловості, паперу та картону, шкур необроблених, шкір вичищених, пластмас, полімерних матеріалів, продуктів тваринного походження, продуктів рослинного походження, текстильних матеріалів та текстильних  виробів, мінеральних продуктів. 

Імпорт товарів з країн ЄС становив 124,2 мільйонів доларів, або 67,6% від загальнообласного обсягу імпорту, та зменшився проти січня – серпня 2014 року в 1,6 раза. 

В обсягах імпорту вагомими були надходження з Німеччини, Російської Федерації, Польщі, Італії, Угорщини, Китаю та Саудівської Аравії. Серед найбільших країн-партнерів зменшився імпорт з Польщі, Німеччини, Російської Федерації, Італії, Китаю, водночас збільшився з Угорщини. 

Серед імпортних надходжень найбільшу питому вагу займали обсяги полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них, механічних та електричних машин і продукції хімічної та пов’язаних з нею галузей  промисловості. Значними були і обсяги імпорту текстильних матеріалів та текстильних виробів, паперу та картону, чорних металів та виробів з них. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: