fbpx

На Прикарпатті відкриється виставка плащаниць та інших сакральних творів

Суспільство 11:15, 23.03, 2015

26 березня у Музеї мистецтв Прикарпаття відкриється виставка мистецьких творів з колекцій Архікатедрального собору Воскресіння Христового УГКЦ, Музею мистецтв Прикарпаття та інших приватних колекцій, які контемплюють страждання Божого Сина.

1Виставка триватиме до 22 квітня.

Довідково: У сакральних творах відображено нескінченні муки і кров Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Свята плащаниця використовується в богослужіннях Страсної п'ятниці. Звичай почитання плащаниці своїм корінням сягає мученичої загибелі Христа-Чоловіколюбця.

У Візантійській Церкві XVI ст. виникає обряд нести "воздух-плащаницю" з іконою страждаючого Спаса в час входу з Євангелієм на великому славослов'ї утрені Великої суботи. У цьому столітті "воздух з іконою" Христа у гробі у нас називається плащаницею.

Обряд почитання святої плащаниці перенесено згодом з утрені Великої суботи на вечірню Великої п'ятниці.

На давніх українських плащаницях, крім ікони померлого Творця, ізографи зображають ще й Пресвяту Богородицю, Йосипа Ариматейського та інших послідовників Спасителя, що брали участь у Його похоронному процесі. Канонічно довкола плащаниці золотими літерами написані слова тропаря Великої п'ятниці, який відображає суть тих жахливих подій:

"Благообразний  Йосиф, знявши з хреста пречисте тіло Твоє, плащаницею чистою обвив і, пахощами покривши, у гріб новий положив".    

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: