fbpx

"Непрозорість і кулуарність у призначенні директора призвели до конфлікту в школі №21", – Петро Хмельовський

Суспільство 16:37, 02.04, 2015

Голова Асоціації піклувальних рад шкіл міста Івано-Франківська та член Громадської ради при управлінні освіти міськвиконкому Петро Хмельовський вважає, що конфлікт між вчительським колективом і новопризначеним директором у школі №21 спричинили помилки управління освіти.

Голова Асоціації піклувальних рад шкіл Івано-Франківська та член Громадської ради при управлінні освіти міськвиконкому Петро Хмельовський повідомив, що про факт конфлікту в школі №21 дізнався з новин на ТБ.

Колектив цієї школи на представленні зустрів нового директора криками "Ганьба!" В такий спосіб педагоги висловили незгоду з тим, що під час призначення не була врахована думка колективу – вчителі бачили на посаді директора теперішнього завуча.

"Вчорашній сюжет мене дуже здивував. Бо, на мій погляд, з таких питань начальник управління освіти мав би порадитися з Громадською радою, яка є в управлінні. Порадитися, як поступити, якщо назріває конфліктна ситуація. Можна було уникнути цього конфлікту", – відзначив пан Хмельовський. 

За його словами, є речі, які на сьогоднішній день, безумовно, треба враховувати.

"Зараз, після Майдану, люди вже інші, вони вже не погоджуються з командно-адміністративними методами управління. Ті методи, які діяли раніше, тепер не проходять, – каже Петро. – Як на мою суб'єктивну думку, думку представника громадськості, ця ситуація виникла з помилок управління освіти. Таких є дві. Перша – поспішність у призначенні директора. Друга – непублічність і кулуарність, будемо говорити відверто".

Відомо, що новопризначений директор перебуває у родинних зв’язках з заступником начальника управління освіти. 

Петро Хмельовський вважає, що адміністрації управління освіти слід було зробити по-іншому.

"Якщо назрівала конфліктна ситуація, то треба було на якийсь час призначити завуча, якого підтримує колектив, виконуючим обов'язки директора школи. І оголосити публічний відкритий конкурс на посаду. Така відкрита процедура погасила би негатив і вирішила би проблему",  озвучив алгоритм Петро Хмельовський.

Атестаційна комісія, яка проводить відбір кандидатур, могла провести його в публічний спосіб – в школі у актовій залі, пояснив він. У присутності тих, хто зацікавлений – тобто вчителів і батьків. "Послухати, що собою представляє один і другий кандидат. Щоби не було розмов, що там хтось на когось впливав чи хтось когось свого протягнув",  каже член Громадської ради при управлінні освіти Франківська.

"Можливо, новий директор, яку призначили, є дуже фаховим спеціалістом і може принести школі дуже багато користі. Більше, ніж, скажімо, завуч, кандидатура вчительського колективу і громади. Але ця непрозорість, адміністративність, непублічність, кулуарність призвели до того, що колектив школи просто повстав проти призначення нового директора",  діагностує Петро Хмельовський.

В концепції розвитку освіти 2015-2025 в одному з підрозділів про автономне самоуправління навчальних закладів, зазначив представник батьківської громадськості шкіл Франківська, виписаний пункт про призначення директорів шкіл на конкурсній основі і їхню роботу за 5-річним контрактом.

"Це дуже правильно,  вважає Петро Хмельовський.  У нас в місті раніше була контрактна форма для директорів, але від неї чомусь відмовилися. Контракт стимулює директора працювати не тільки для управління освіти, а передовсім для колективу і з колективом. Плюс він зобов’язаний звітувати колективу про свою роботу".

На думку Петра Хмельовського, остаточне слово у призначенні директорів шкіл має бути за професійною атестаційною комісією управління освіти. Але при цьому повинна бути передбачена роль і вплив громадськості та педагогічного колективу школи.

"Система повинна змінитися", – підсумував пан Хмельовський.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: