fbpx

Подружжя художників з окупованого Тореза, яке перебралося на Прикарпаття, відкрило виставки у Калуші та Франківську

Суспільство 21:40, 20.01, 2016

Ольга Грушко та Володимир Шиян – родина художників з Донеччини, які з Різдва минулого року знайшли прихисток у родині Катерини Крісмас у Крихівцях під Івано-Франківськом.

В окупованому місті Торез, який нині контролюється бойовиками "ДНР", подружжя залишило чотирикімнатну квартиру. Недалеко від їхнього помешкання, за чотири кілометри, впав "Боїнг" нідерландської авіакомпанії. Загинув увесь екіпаж і пасажири – 298 людей.

Про це мистецьке подружжя розповіло Вікнам на виставці "У нас єдина доля  ім’я їй Україна", яка відкрилася у Калуші на вулиці Дзвонарська. Виставка поєднала роботи художників Донеччини та Прикарпаття.

"У Торезі залишилася 75-річна мама, яка покинула місто на кілька місяців, але згодом повернулася,  розповіла Ольга Грушко.  Про ситуацію на Донеччині, цю повзучу мару, я повідомляла ще під час Майдану 2014 року. Чорним маркером написала на колоні київського головпоштамту: "Путін, лапи геть від Донецька!". І тоді не всі розуміли моє послання. Тепер ми втратили і майстерню у Криму. Нещодавно нам вдалося вивезти звідти деякі роботи невеликого формату  великі роботи довелося залишити. Ми п’ять кілометрів несли картини у сумках через контрольно-пропускний пункт "Чонгар".

Художники особливо шкодують саме за роботами, які залишилися в окупованому Криму, на них  незабутні кримські пейзажі, написані з натури, на пленері у Херсонесі.

Ольга Грушко нині взагалі не береться до творчої роботи, каже, що не має натхнення. 

"А от Володя (Володимир Шиян.  Ред.), куди б не йшов, "списує" тіні, світло. Може вискочити у двір помалювати",  розповідає жінка про чоловіка. 

Родину художників-переселенців прихистила франківчанка Катерина Крісмас, з якою художники познайомилися в соцмережах.

Інколи художники виходять зі своїми роботами на франківську "стометрівку", а недавно одна з кращих робіт Володимира Шияна пішла з аукціону у Львові за 900 гривень на потреби бійців АТО.

Наразі, за словами митців, повертатися додому сенсу немає  на Донеччині і раніше не було українського духу, а зараз і поготів. 

"То ніби пливеш проти течії, та ще й у сірчаній кислоті",  пригадує донецьку атмостферу Ольга Грушко.

Художниця запрошує франківців відвідати їхню спільну з чоловіком виставку "Колір", яка відкрита в обласній науковій бібліотеці, що на вул. Чорновола, 22. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: