fbpx

Прикарпатські газовики попереджають про можливий зрив опалювального сезону

Суспільство 14:07, 10.08, 2015

Підготовка до опалювального сезону 2014-15 рр., робота аварійно-диспетчерської служби, а також постачання газу та виплата заробітної плати тисячам людей опинилися на межі зриву. Така ситуація склалася через неправомірне та протизаконне рішення НКРЕКП: зміну розподілу коштів на ринку природного газу, що призвело до зупинки платежів між його учасниками. ПАТ "Івано-Франківськгаз" та ТОВ "Івано-Франківськгаз збут" не отримають своєї тарифної виручки.

Про це розповіли голова правління ПАТ "Івано-Франківськгаз" Василь Вітюк, його перший заступник Віталій Шульга, начальник ВТВ Андрій Витрикуш та директор ТОВ "Івано-Франківськгаз збут" Юрій Пилипів.

Уже понад місяць кошти, що надходять від споживачів Івано-Франківської області як оплата за газ, акумулюються на спецрахунках Ощадбанку та не розподіляються для газопостачальної та для газорозподільної компаній. Тож тепер підприємства не отримують належної їм тарифної виручки, яка є єдиним джерелом надходжень коштів, за рахунок яких здійснюється вся виробнича діяльність товариств.

Через відсутність коштів підприємство не в змозі виконати в повному обсязі всі необхідні роботи щодо підготовки Івано-Франківської області до опалювального сезону. Щоб взимку не виникало проблем з газопостачанням, до кінця жовтня поточного року необхідно провести ряд заходів: замінити та капітально відремонтувати 24,325 км газопроводів, провести модернізацію об’єктів електрохімзахисту газопроводів від корозії, а також замінити обладнання ГРП і ШРП та ін. На це потрібно 12,05 млн грн. Їх у підприємства зараз немає через зміну алгоритму розщеплення коштів.

Окрім того, відсутність грошей унеможливлює виконання інвестпрограми в частині встановлення безкоштовних лічильників, а також дотримання зобов’язань перед споживачами щодо проведення обліку газу, друку і доставки квитанцій для оплати за газ, підготовки нових договорів та ін. Під питанням також стоїть ефективна робота аварійних газових служб, для якої немає коштів на забезпечення паливно-мастильними та іншими необхідними матеріалами.

"Криза в газовому секторі створена  штучно, виключно через незаконні рішення і бездіяльність НКРЕКП і інших органів виконавчої влади. Якщо проблема не буде вирішена найближчим часом, наслідки такої кризи відчують на собі споживачі. Передусім вони можуть залишитися без аварійного та безперебійного газопостачання, – говорить голова правління ПАТ "Івано-Франківськгаз" Василь Вітюк.  Зростає напруження і в самому колективі газопостачальних і газорозподільних підприємств, оскільки відсутні кошти для виплати працівникам заробітної плати – а це понад 3 тисячі людей".

Намагання і багаточисленні спроби керівництва підприємств ПАТ "Івано-Франківськгаз" знайти порозуміння та компроміс з відповідальними особами за такий стан справ в газовій галузі країни досі не дали жодних позитивних результатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: