fbpx

Ранні пташки: батькам недоношених діток в ОПЦ вручили подарунки, щоб підтримати. ФОТО

Суспільство 14:24, 17.11, 2017

У відділі реанімації недоношених дітей Івано-Франківського обласного перинатального центру побували активістки ГО "Ранні пташки". Мами недоношених діток з досвідом підтримали батьків, чиїх малюків виходжують медики.

У Франківську жінки, учасниці громадських організацій "Мами Прикарпаття" та "Ранні пташки", проводять сьогодні "Свято малюка", присвячене дітям, які зашвидко з'явилися на світ. У нашому місті таких дітей понад півтори сотні.

Анна Ленів та Леся Баскова, активістки "Ранніх пташок", мами малюків, які передчасно народилися, відвідали в ОПЦ недоношених діток і вручили їхнім батькам символічні подарунки, які мали би їх підтримати. Таких в ОПЦ наразі шестеро.

"Ми також є мамами недоношених діток, свого часу також пройшли весь цей шлях, так само чергували над кюветами, плакали і молилися. Отримали досвід, що найголовніше – це настрій, із яким мама йде до свого малюка. Головне – триматися, відганяти погані думки і вірити тільки у добре. Такі дітки приходять у світ не просто так, а для того, щоби ми змінилися",  звернулася до мам у відділенні Анна Ленів.

"Бабусю, не плачте, бо й мама біля вас плаче, вірте в дитину – це, може, ще важливіше, ніж ліки",  погодилася з мамами із досвідом заввідділом реанімації недоношених дітей Любов Колосовська.

Недоношені дітки, розповіла лікар, вимагають особливого лікування і догляду – таке може тривати до півроку і більше. У Франківську раніше терміну кожного року народжуються до 10% дітей, до 30 малюків мають екстремально малу вагу – від 500 г до кілограма.

"З такими дітками дуже важко спрогнозувати результат. Ми самі тривалий час не впевнені, хоч робимо все, що можемо, що вимагають протоколи з неонатології. І це найскладніші переживання і для батьків, і для медиків, – каже Любов Колосовська. – Дуже тривале і дуже дороге лікування. Потрібні препарати, які дозволяють дозріти і відкритися легеням, антибактеріальні, спеціальне харчування. Великі витрати розхідного матеріалу – все, що торкається таких діток, мусить бути стерильним, одноразовим. Великі видатки лягають на плечі батьків. Ми даємо все, що можемо, але бачимо, що фінансування ОПЦ в частині медикаментів для недоношених діток мало би бути кращим".

Щороку на Прикарпатті передчасно народжуються до 500 дітей. Цьогоріч зашвидко прийшли на світ 410 малюків. Сорок із них – із вагою до кілограма, розповіла головний спеціаліст з неонатології Департаменту охорони здоров'я Людмила Тачинська.

"Розуміємо, що передчасне народження – несподівано тяжка ситуація для батьків. Це великий психологічний стрес, який вимагає тривалої стійкості. Також це і велике матеріальне навантаження – щоби виходити недоношену дитину, часто потрібні сотні тисяч гривень. І що менша дитинка, то більше потрібно догляду і, відповідно, витрат,  пояснює Людмила Тачинська.  Зараз відсоток виживання "ранніх пташок" приблизно 60%, і щороку він зростає. Неонатологія дуже швидко розвивається – запроваджуються нові технології, багато що з того запроваджено в ОПЦ. Тому ми підтримуємо батьків, у такій ситуації для більшості з них психологами є працівники реанімаційного відділення. Ми наголошуємо, що їхня віра в добрий результат додає відчутного позитиву до того, що роблять медики".

Мами, які об'єдналися у ГО "Ранні пташки", наголосили, що планують і надалі відвідувати батьків у ОПЦ та Обласній дитячій лікарні і допомагати їм після виписки з дітками додому. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: