fbpx

Рік після Майдану: Україна залишається в клубі найкорумпованіших країн світу, на рівні з Угандою

Політика 08:45, 03.12, 2014

Через рік після Майдану Україна залишається серед найбільш корумпованих країн світу, займаючи 142 місце зі 175, про це свідчать дані дослідження Transparency International.

Неурядова міжнародна організація по боротьбі з корупцією та дослідженню рівня корупції по всьому світу Transparency International оприлюднила результати нового Індексу сприйняття корупції 2014, передає Дзеркало тижня

Одержавши лише один додатковий бал, порівняно з 2013 роком, Україна залишається в клубі тотально корумпованих держав.

"26 балів зі 100 можливих і 142-е місце зі 175 позицій – такі показники України в цьогорічному Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index) від Transparency International. Україна в черговий раз опинилася на одному щаблі з Угандою і Коморськими островами як одна з найкорумпованіших країн світу", – йдеться у звіті організації.

Такі невтішні результати, на думку міжнародної антикорупційної спільноти, викликані малопомітним кроком до руйнування корупційних схем, отриманих у спадок від усіх правлячих режимів часів незалежності України. Адже, незважаючи на "зміну фасаду", Україна продовжує тупцювати на місці. Нещодавно прийняті закони поки що не дали відчутних результатів в антикорупційній боротьбі.

За словами виконавчого директора українського представництва Transparency International Олексія Хмари, прийнявши певні закони, держава показала намір рухатися в бік реформ, але цього недостатньо.

"Антикорупційні закони, прийняті 14 жовтня 2014, заклали лише основу, фундамент для змін. Якою ж буде ця реформа – покажуть найближчі події. Причому вже в грудні. Новий уряд країни разом з новим парламентом повинні попрацювати над бюджетом країни на 2015 рік. І чи знайдуться в ньому гроші на Антикорупційне бюро або електронну систему всіх декларацій чиновників – питання досі відкрите", – говорить він.

На думку Хмари, практичні кроки на виконання нових антикорупційних законів, як прозорий підбір персоналу нових антикорупційних органів, покарання всіх причетних до корупційних схем, невтручання в роботу борців з корупцією, – саме цього не вистачає Україні, щоб піднятися в рейтингах Індексу сприйняття корупції.

Згідно зі звітом, Україна все ще продовжує "гостювати в клубі країн з надзвичайно корумпованою владою". Але Тransparency International зазначає і певні позитивні антикорупційні кроки країни – за останній рік бюрократія стала менше душити бізнес, експорт та імпорт стають трохи вільніші від хабарів.

Росія в рейтингу корумпованості Transparency International займає 136-е місце. 

Більше двох третин зі 175 країн набрали в Індексі менше 50 балів. Лідером у 2014 році стала Данія з 92 балами – це найменш корумпована країна світу. Крім Данії, у лідерах Нова Зеландія, Фінляндія, Швеція та Норвегія. У цих країнах, згідно з рейтингом організації, найменше корупції.

Найвищий рівень корупції  в Афганістані, Судані, КНДР і Сомалі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: