fbpx

Що говорили про Україну на саміті G7. Головні тези

Політика 21:40, 08.06, 2015

Опублікована декларація за результатами саміту G7.

Сьогодні, 8 червня, завершився саміт "Великої сімки", що проходив у Шлосс Елмау в Німеччині. Країни-учасниці обговорили глобальні питання для світового розвитку та безпеки, проблеми енергетики, екології тощо. На саміті також говорили про війну в Україні та санкції проти Росії. ТСН.ua вибрав головні тези "Великої сімки" щодо України, опубліковані в декларації за результатами саміту G7.

Анексія Криму

Країни "Великої сімки" ще раз підтверджують невизнання незаконної анексії Криму Росією. "Ми знову повторюємо наше засудження незаконної анексії Кримського півострова Російською Федерацією і підтверджуємо нашу політику невизнання".

Війна на Донбасі

У декларації зазначено, що країни "Великої сімки" визнають лише дипломатичне вирішення "… конфлікту на Сході України, зокрема в рамках нормандського формату та тристоронньої контактної групи". У документі також відзначено роль місії ОБСЄ у віднайдені шляхів мирного врегулювання. Країни "Великої сімки" також очікують повного дотримання Мінських домовленостей  і висловлюють стурбованість новою ескалацією на лінії розмежування: "Ми повторюємо наш заклик до всіх сторін повністю поважати і впровадити режим припинення вогню і вивести важке озброєння".

Санкції проти РФ

Лідери держав G7 вимагають від Росії повного виконання Мінських домовленостей, якщо РФ хоче скасування економічних санкцій. "Нагадаємо, що тривалість санкцій повинна бути чітко пов'язана із повною реалізацією російською стороною Мінських угод і повагою суверенітету України", – йдеться в документі. У декларації також зазначено, що країни "Великої сімки" змушені будуть ввести санкції проти Росії, якщо того вимагатимуть дії РФ. Канцлер Німеччини Ангела Меркель наголосила, що країни "Великої сімки" насправді не хочуть вводити додаткових санкцій, але вимушені будуть вдатися до таких заходів, якщо того вимагатиме ситуація. Меркель також наголосила, що на саміті конкретний механізм запровадження додаткових санкцій не обговорювався.

Підтримка бойовиків Росією

Як йдеться в декларації, держави G7 вимагають від Росії припинити надавати допомогу бойовикам: "Ми очікуємо, що Росія припинить перекидати через кордон допомогу сепаратистським силам та використає свій значний вплив на сепаратистів для виконання в повному обсязі зобов'язань, які вони взяли на себе в Мінську".

Реформи в Україні

Лідери країн "Великої сімки" закликали українське керівництво продовжувати необхідні реформи, які Україна впроваджує у рамках спільної програми із МВФ та взятих перед ЄС зобов'язань. У декларації також наголошено на продовженні фінансової та технічної підтримки в реформуванні України: "Ми знову підтверджуємо наше зобов'язання працювати спільно із міжнародними фінансовими установами та іншими партнерами, щоб забезпечити фінансову та технічну підтримку Україні, яка впроваджує зміни". Окрім того, посли держав G7 в Україні мають створити групу підтримки й надавати консультації та допомогу українській владі в процесі економічних реформ. 

Чорнобильський саркофаг

У рамках рішення лідерів "Великої сімки" щодо ядерної безпеки зазначено, що країни G7 планують завершити проект будівництва нового чорнобильського саркофагу: "Ми, як і раніше, зобов'язуємося довести проект нового чорнобильського саркофагу до успішного завершення, щоб зробити чорнобильську зону стабільною й екологічно безпечною".

Альтернативна енергетика

У декларації країн "Великої сімки" також відзначено зусилля України в реформуванні енергетики та наголошено, що енергоносії не мають використовуватися для примусу чи погроз. "Ми в особливий спосіб підтверджуємо нашу підтримку Україні та іншим уразливим країнам в їх зусиллях щодо реформування та лібералізації своїх енергетичних систем і повторюємо, що енергія не повинна використовуватися як засіб політичного примусу або загрози для безпеки. Ми вітаємо намір уряду України зменшити пов'язані зі сферою енергетики субсидії та інвестувати в програми енергоефективності".
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: