fbpx

Штат франківських міліціонерів можуть скоротити на 80%, а ДАІ ліквідують

Політика 18:43, 25.11, 2014

"Українці відверто бояться міліції, а це абсолютно ненормальна ситуація", – переконані фахівці "Реанімаційного пакету реформ", які спільно з Центром політико-правових реформ розробили нову концепцію реформування правоохоронних органів. Це перший за часи незалежності України проект змін міліції, який містить думку громадськості, а не опирається, як раніше, лише на бачення МВС чи РНБО.

Сьогодні в Івано-Франківській області зайнято 3,6 тис. працівників МВС, 14% з яких – працює в апараті обласного управління. В рамках реформи можливе скорочення штату працівників апарату обласного управління майже на 80%, пише Репортер.

Натомість пропонується збільшити кількість дільничних інспекторів на місцях – у містах та селах Івано-Франківщини. Там, на думку розробників реформи, повинні працювати патрульно-постові служби у розрахунку 15 працівників органів правопорядку, які постійно проживатимуть в межах закріпленої території, на 10 000 населення.

Нововведення будуть і в підготовці кадрів поліції.

"Випускники нинішніх вузів МВС в більшості своїй відпрацьовують в міліції визначений законодавством обов’язковий термін і звільняються з органів, щоб влаштовуватися надалі працювати куди завгодно, тільки не в міліцію. Причин цього багато – і низька заробітна плата, і непрестижність професії. Відтак, гроші на їхнє навчання витрачаються, а по факту міліція залишається без спеціалістів", – говорить Олександр Банчук, експерт робочої групи з Центру політико-правових реформ.

Він разом зі своїми колегами переконаний, що поступово необхідно вирішити проблему неефективності роботи навчальних закладів МВС.

Органи правопорядку отримають нову назву – "поліція", до лав якої можна буде потрапити на конкурсній основі. Конкурсна комісія у складі депутата місцевого рівня, представника громадськості, адвоката та представника Уповноваженого з прав людини буде визначати готовність претендентів до роботи в органах правопорядку. А поборотись буде за що, адже передбачається закріпити заробітну плату працівників поліції на рівні 5 прожиткових мінімумів – близько 6000 грн.

Експерт повідомив, що в рамках запропонованої реформи ліквідують ДАІ в нинішньому вигляді. Для більш ефективної роботи органів правопорядку пропонують об’єднати обов’язки нинішньої ДАІ з патрульною службою. А також ліквідувати Державну службу охорони, мотивуючи це тим, що її функції в повній мірі можуть виконувати приватні охоронні агенції.

Після реорганізації повноваження ДАІ разом із патрульною службою, державною лісовою охороною, державною рибоохороною буде виконувати Адміністративна поліція. Функції підрозділів карного розшуку, боротьби з організованою злочинністю, боротьби з економічною злочинністю, боротьби з незаконним обігом наркотиків передбачається передати Кримінальній та Фінансовій поліції. Повноваження решти численних управлінь та підрозділів відійдуть до Військової та Прикордонної поліції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: