fbpx

Сім’я бійця АТО з Калущини нарікає на відпочинок дитини у таборі

Суспільство 11:52, 11.08, 2015

На Калущині дитина бійця АТО отримала путівку в один із таборів області. Відпочинком залишилися невдоволені. Родина нарікає на умови оздоровлення та правила внутрішнього режиму для дітей. У Калуській РДА кажуть: табори – не інспектують, проте за багато років не отримували ще жодної скарги. Відтак, обіцяють поставити до відома обласну владу, яка проводить тендери та укладає угоди на придбання путівок для оздоровлення дітей, — якщо буде офіційне звернення.

Родина бійця АТО, яка звернулася до "Вікон", не називає прізвища. Люди із Копанок. Мати Надія каже: її чоловік був мобілізований до 128-ї гірсько-піхотної бригади під час першої хвилі мобілізації  ще у березні 2014 року. Служив у Маріуполі, Краматорську. Цьогоріч був демобілізований, проте залишився на службі в армії. Нині працює у Калусько-Рожнятівському об’єднаному військовому комісаріаті.

Путівку для оздоровлення дитини сім’ї запропонували в Калуській РДА. Жінка вибрала один із варіантів, послуговуючись підказкою. Дитина, хлопчик 12 років, поїхав на оздоровлення на Рогатинщину.

Коли мати приїхала, щоб провідати сина, була неприємно вражена. "Вікнам" Надія відзначає плюси і мінуси закладу для оздоровлення дітей.

"Зайшла до сина у кімнату: тюль – на газовій трубі, шторів на вікнах немає. На шматку підлоги встелена бляха, на яку діти просили не ставати, щоб не провалитися. У коридорі  розбите вікно. У кімнаті восьмеро хлопців, а у шафці лише чотири вішалки. Речі покласти ніде. Басейн забруднений. Дітей змушують самих мити підлогу у себе у кімнаті. А для чого тоді прибиральниці? І як можуть хлопці вимити ту підлогу? При тому, що їх у кімнаті так багато і приміщення потребує належного вологого прибирання", – скаржиться жінка.

Водночас відзначає: харчують у таборі добре, ставлення та організація відпочинкових заходів нормальні.

У Калуській РДА "Вікнам" зауважили: про ситуацію уже знають. Однак табори не інспектують.

"Ми надали сім’ї кілька варіантів на вибір: табір у Вістовій, Долині, Галичі, Рогатині. Вибір вони робили самостійно. Адміністрація не купує путівки  вони надходять нам з області централізовано. Саме в області проводять тендери на придбання путівок та укладають угоди із закладами відпочинку та оздоровлення для дітей. Я не знаю, як були укладені угоди, але якщо були, отже, табори пройшли перевірку", – пояснює заступник голови Калуської РДА Сергій Дудинець.

Путівки мешканці Калущини отримують через відділ сім’ї, молоді і спорту Калуської РДА. Для пільгових категорій дітей путівки  бюджетним коштом. До пільговиків належать діти-сироти і позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, діти із малозабезпечених сімей тощо.

"Цього року, як виняток, ми оздоровлювали і дітей учасників АТО, хоча, законодавством це не передбачено,  каже Сергій Дудинець.  Проте таким сім’ям пішли назустріч. Більше того, були кілька дітей учасників АТО, які встигли оздоровитися у пришкільних таборах, а, як відомо, за кошти бюджету дитина може оздоровлюватися лише один раз на рік. Тому ми домовилися, що один із дитячих таборів надав цим дітям путівки у вигляді спонсорської допомоги".

Досі Калущина отримала 63 путівки на оздоровлення у табори області. 22 з них виділили для дітей учасників АТО. Фактично усіх дітей бійців АТО, віком від 10 до 15 років, оздоровили.

Сергій Дудинець наполягає: за багато років це перша скарга на літній відпочинок від батьків. Каже, що управлінці, коли поїдуть забирати дітей додому, уважно приглянуться до умов перебування у таборі. І якщо скарги знайдуть підтвердження, інформуватимуть про це обласні структури. Інший варіант: якщо батьки звернуться до Калуської РДА офіційно, це стане підставою, щоб інформувати ОДА у вигляді реакції на скаргу.

Зрештою, саме відгуки від батьків, зокрема й негативні, можуть стати орієнтиром для влади у виборі таборів для оздоровлення дітей за бюджетні кошти. А для адміністрацій відпочинкових таборів  стимулом подбати про умови перебування для дітей.

"Це питання виникло два дні тому. Наші спеціалісти зроблять висновки і відреагують,  запевнила голова Калуської РДА Наталія Бабій Ми повинні давати відгуки, характеристику таборів  зі слів дітей. І ми обов’язково будемо це робити".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: