fbpx

Три загрози Франківську втратити свою архітектурну індивідуальність: головне – не мовчати, – Лариса Поліщук

Суспільство 20:04, 29.05, 2015

Про загрози архітектурному середовищу Франківська та можливість його зберегти йшлося на лекції архітектора і науковця Лариси Поліщук. В рамках проведення міжнародного архітектурного конкурсу Child-friendly public space в Urban Space 100 у Франківську відбулася її лекція "Історична забудова Івано-Франківська – нові шанси і загрози".

Є три категорії загроз архітектурі Франківська, за класифікацією архітектора, науковця, викладача Інституту Архітектури, будівництва і туризму Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Лариси Поліщук. Це:

– невпорядкована перебудова. Руйнування автентичних конструкцій, часткова або повна втрата первісного вигляду;

– повне або часткове знесення;

– агресивне вручання в історично сформоване архітектурне середовище.

Прикладом першої архітектор назвала варварську зміну вікон на двері, яка сталася вчора на перетині вулиці Січових Стрільців і Комарова в Івано-Франківську.

1

"Я брала участь у обговоренні цієї темі в соцмережі Фейсбук, – розповіла пані Лариса.  Найбільше мене вразила молода дівчина, яка представилася архітектором і сказала, що не бачить в цьому будинку ніякої цінності".

Приклад другої загрози  будинки на вулиці Новгородській, біля відновленої стіни Бастіону. Типово для Франківська, вважає архітектор, коли старі будинки витісняються багатоповерхівками або надбудовуються з втратою архітектурного стилю. 

Реалізовану третю загрозу франківці також бачать щодня  це так звана Чорна Призма на площі Ринок і будинок "Зелена жаба", як охрестили недоладну новобудову на перехресті Бельведерської і Новгородської. 

2

Шансів на збереження цінної архітектури у Франківську є досить багато, відзначає Лариса Поліщук. Технічно  від спеціальних програм до руху архітекторів, конкурсів проектів тощо. Доцільно, на її думку, скористатися досвідом на 95% зруйнованого під час Другої світової війни німецького міста Дрезден. Але перш за все слід чесно і відповідально говорити про загрози і протистояти їм.

"Якщо ми будемо мовчати, то їх (цінні камениці  кор.) знесуть. Так, як це було на вулиці Гаркуші, від якої залишився тільки один будинок",  завершила архітектор.

Свою лекцію "Історична забудова Івано-Франківська  нові шанси і загрози" пані Поліщук поділила на три частини: Історична забудова кінця 19 – початку 20 століття в контексті європейського стильового розвитку; Загрози, які можуть її знищити; Що може зробити громада міста, щоби зберегти те цінне, що ще є в архітектурному середовищі Франківська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: