fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • "Це не нас годують тарганами, а ми дозволяємо так поводитися з собою", – відвідувачка кафе "Баскервіль" закликає не замовчувати тему

"Це не нас годують тарганами, а ми дозволяємо так поводитися з собою", – відвідувачка кафе "Баскервіль" закликає не замовчувати тему

Суспільство 14:55, 05.10, 2017

Йдеться про заклади громадського харчування, де порушують санітарні норми і "пригощають" клієнтів усілякими неїстівними несподіванками. У широкому сенсі мова про те, як ми дозволяємо поводитися зі собою.

Нагадаємо, вчора у франківському кафе швидкого харчування "Баскервіль" відвідувачці подали гречку з тарганом. 

Леся Геник, яка розповіла про це у мережі, за останню добу отримала кількасот коментарів і зауважень. Це спонукало франківчанку написати в мережі пост у продовження теми:

"Ну що ж, друзі, можна сказати, почуваюся зіркою. 
Напару з баскервільським тарганом! 
Не знаю, скільки разів сьогодні спитали, чи то я мало не зжерла вусатого? Це ж треба! Та мені хочеться написати інше.

Впевнена, це аж ніяк непоодинокий випадок, просто відголоски подібних оказій затихають за філіжанками кави у дружньому чи сімейному колі. А треба, мабуть, не мовчати і привертати увагу до таких ситуацій.

Скажу ще й інше – вчора мене неймовірно подивувала поведінка відвідувачів кафе. Бачачи на моїй тарілці таргана і чуючи від мене інформацію про те, що, окрім їжі, тут можна полакомитися ще й вусатим, з численної черги (етак чоловік 25) відреагували тільки двоє. Інші чемно продовжували стояти в черзі, замовляти їжу, оплачувати, їсти…

До чого це я. А до того, що це не нас годують тарганами, а ми дозволяємо так поводитися з собою!
І це стосується далеко не тільки продовольчої сфери…"

КУРС писав, як нещодавно франківчанка купила в супермаркеті печиво та знайшла у ньому хробаків. 

А франківчанин придбав у супермаркеті манку із хробаком. 

Нагадаємо, міський голова Франківська Руслан Марцінків створив робочу групу, яка обстежуватиме заклади громадського харчування. "У зв’язку з погіршенням санітарно-епідеміологічної ситуації", – зазначено в розпорядженні мера. 

"Ніяка група не буде створена, не буде ходити і обстежувати, поки на загальнодержвному рівні діє мораторій на перевірки закладів громадського харчування. А діє цей мораторій до 31 грудня 2017 року", – прокоментував ситуацію з перевірками начальник ГУ Держспоживслужби в Івано-Франківській області Роман Гурський. 

Щоби в даний час перевірити, приміром, "Баскервіль", де у страві подали таргана, має бути письмова заява до Держпродспоживслужби від потерпілого відвідувача. До заяви мають бути додані підтвердження цього факту. Одних фото – недостатньо. Потрібен чек та посилання на відповідний запис у Книзі скарг та пропозицій закладу харчування. Саме це – чек і запис, – відповідно до діючого законодавства є юридичною підставою для служби ініціювати позапланову перевірку. 

Щоправда, чи відбудеться така перевірка, залежить від міністерства – як воно оцінить аргументи її необхідності. "Головний аргумент – наявність загрози здоров’ю відвідувачів", – пояснює Роман Гурський. 

Якщо ж заклад не має чи не надає Книгу скарг і пропозицій, слід також звернутися до Держпродспоживслужби із письмовою заявою. Така заява стане підставою застосувати закон "Про захист прав споживачів" і одразу навідатися у заклад з позаплановою перевіркою, зазначив він. 

"Людина має бути готова перш за все захищати себе сама, – підтримує тему Роман Гурський. – Повинна знати свої права, взяти чек, Книгу скарг, вимагати сертифікати на продукти харчування. Якщо би це було масово, порушень би суттєво поменшало…"

"Маємо надію, що з 1 січня наступного року депутати ВРУ не продовжать мораторій на позапланові перевірки закладів харчування та підприємства з виробництва харчової продукції. Виробництва, які стосується здоров’я людей, на них узагалі не повинні поширюватися мораторії чи перевірки за планом, які передбачають публічне попередження. От приходять наші фахівці у верховинське кафе, де було масове отруєння, на планову перевірку, а там на дверях табличка: "Вибачте, у нас санітарний тиждень". Так не повинно бути! Сподіваємося, що здоровий глузд переможе, і в Україні, як і у всьому світі, підприємства, де виготовляють продукти харчування, де годують людей і де йдеться про здоров'я людей загалом, можна буде перевірити на етапі технологічного виробництва", – підсумував начальник обласної Держпродспоживслужби. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: