fbpx

Тисяча градусів під землею: На Прикарпатті другий тиждень гасять пожежі на торфовищах

Суспільство 11:39, 25.08, 2015

Рятувальники Івано-Франківського обласного управління ДСНС намагаються загасити вогонь на трьох родовищах торфу в Рожнятівському, Рогатинському та Городенківському районах.

На Прикарпатті триває ліквідація загорань торфу, повідомляють рятувальники.

Зокрема, в селі Торговиця Городенківського району в урочищі «Зброди» горів торф окремими осередками на площі 10 га на відкритій території. Станом на 20:00 24 серпня було ліквідовано пожежу на площі 9,93 га.

В селі Потік Рогатинського району горів торф окремими осередками на площі 110 кв. м на закинутому торфовищі на території Потіцької сільської ради. Станом на 20:00 24 серпня ліквідовано горіння окремих осередків торфу на площі 90 кв. м.

А от в селі Верхній Струтин Рожнятівського району в урочищі “Під Бором” виникла пожежа торфу окремими осередками на площі 1 га – загорілося родовище, яке розробляє ПраТ «Івано-Франківськторф». На даний час ліквідовано горіння окремих осередків торфу на площі 0,4 га.

Перша пожежа на торфовищі в Рожнятівському районі сталася ще 10 серпня. Відтоді пожежники постійно мають справу з такими загораннями.

Пожежі на торфовищах є вкрай небезпечними, попереджають рятувальники. Слід пам’ятати, що температура при пожежах торфу може сягати 1000 градусів за Цельсієм. Крім того, торф має здатність до горіння під час дощу. Ось чому різке зниження температури не допоможе припинити торф’яну пожежу чи зменшити її обсяги.

Небезпечні такі пожежі раптовими проривами вогню з під землі, а також й тим, що неможливо визначити межі розповсюдження горіння. Адже ознаки торф’яної пожежі не завжди помітні на поверхні землі. Крім того, сам торф, вигоряючи із середини, утворює пустоти, в які може провалитися, як людина, так і транспорт.

Будь-яке недбальство чи легковажність може стати поштовхом до розвитку ще однієї торф’яної пожежі і завдати значного клопоту не тільки рятувальникам. Під загрозою можуть опинитися не лише компоненти екосистеми, а й домівки людей, які межують із торф’яними полями, відзначають фахівці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: