fbpx

У Франківську презентували посібник для дитячих медичних сестер

Суспільство 17:13, 11.12, 2014

В Івано-Франківському обласному перинатальному центрі презентували посібник для дитячих медичних сестер відділень новонароджених, розроблений за підтримки українсько-швейцарської програми "Здоров'я матері та дитини".

Посібник був представлений членами авторського колективу: професором кафедри педіатрії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Дмитром Добрянським і старшою медичною сестрою відділення інтенсивної терапії новонароджених Київської міської дитячої клінічної лікарні №2 Жанною Андрієць, повідомили КУРСу в Івано-Франківській ОДА.

"Це унікальне видання для України, бо досі в медичних пологових закладах, перинатальних центрах та дитячих лікарнях не було довідників для середнього медичного персоналу, – говорить обласний неонатолог Людмила Тачинська.  Новонароджена дитина – пацієнт, який потребує особливої уваги, зібраності та терпіння. Надто коли йдеться про малюка, що потрапляє до палати інтенсивної терапії. Тоді головними "охоронцями" його життя стають медичні працівники. Саме медсестри виконують більшість медичних маніпуляцій, відстежують стан дитини та доглядають за медичним обладнанням, і від їхнього рівня знань та навичок залежить найдорожче – життя дитини. Тому експерти українсько-швейцарської програми "Здоров’я матері та дитини" розробили для дитячих медичних сестер посібник, щоби допомогти їм у їхній нелегкій праці".

В посібнику висвітлюються питання виконання маніпуляцій та кроків надання допомоги при найбільш загрозливих станах дітей. Авторський колектив приділив багато уваги оптимальній послідовності дій при виконанні маніпуляцій та навичкам спілкування з батьками хворої дитини. Вся інформація викладена в окремих розділах, які містять чіткі практичні рекомендації та демонстративні фотографії та малюнки.

За словами співавтора підручника Дмитра Добрянського, видання цього посібника є великим здобутком колективу авторів, які фактично створили методичне забезпечення професійної підготовки сучасних медичних сестер. Адже у посібнику докладно розглянуто понад 20 найнеобхідніших практичних питань, наведено ілюстрації до маніпуляцій та фотографії правильного розташування обладнання у відділеннях інтенсивної терапії новонароджених, вміщено корисні поради щодо вибору та вірного використання розхідних матеріалів, враховано сучасні досягнення неонатології та інтенсивної терапії, зміни чинного законодавства Міністерства охорони здоров’я України, також поряд із суто медичними питаннями включені принципово необхідні психологічні розділи про особливості спілкування з батьками хворих дітей.

Нагадаємо, що посібник – це вже друге видання Програми у цьому році, адже навесні з метою підтримки батьків недоношених дітей був розроблений "Щоденник перебування у ВІТН" (відділенні інтенсивної терапії новонароджених, де надають допомогу передчасно народженим або хворим немовлятам). Цей документ було створено, щоб допомогти батькам краще зрозуміти особливості догляду за дитиною, яка потрапила до ВІТН, надати інформацію про основні медичні процедури, апаратуру, яка оточує їхню дитину, та підготуватися до повернення сім’ї з малюком додому. Щоденник було надруковано у кількості 15 тисяч примірників і розповсюджено в усіх перинатальних центрах та обласних дитячих лікарнях України безкоштовно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: