fbpx

У Франківську розповіли про приховані інтереси місцевих депутатів та чиновників

Політика 13:13, 23.01, 2018

Громадська організація "Антикорупційний штаб" в Івано-Франківську презентувала інструмент для виявлення 100% випадків конфлікту інтересів серед чиновників "Приховані інтереси".

"На думку "Антикорупційного штабу", корупція – це те зло, яке впливає на якість буденного життя українця",  зазначає голова правління ГО "Антикорупційний штаб" Галина Янченко.

Вона розповіла, що Івано-Франківськ виявився найбільш засекреченим містом в плані оприлюднення документів. Всі документи та рішення публікуються як фотографії, з якими важко працювати. Приховується також інформація, кому виділяються земельні ділянки. Івано-Франківська міська рада стала єдиною в Україні, яка приховує цю інформацію.

"Є дві можливі причини. Перша – це міськрада продовжує попередню традицію і не відкриває дані про осіб, які отримують земельні ділянки. Друга можлива причина  є що приховувати, і вона не бажає відкривати цю інформацію",  каже Галина Янченко.

Вона зазначає, що це дуже підозріло і таким чином може приховуватися інформація про виділення земельних ділянок чиновникам чи депутатам.

"Приховані інтереси" називають революційним інструментом для виявлення 100% випадків конфлікту інтересів серед чиновників. Цей інструмент допомагає здійснювати пошук фірм, пов’язаних з депутатами та чиновниками. Також дозволяє виявити компанії, пов’язані з близькими родичами депутатів. Тут є зручний пошук за іменем особи, назвою чи кодом ЄДРПОУ компанії або за географічним принципом через карту. Автоматичний аналізатор документів дозволяє за кілька секунд перевірити наявність збігу між завантаженим ним документом та базою фірм на "Прихованих інтересах". Тобто, якщо завантажити великий файл, цей аналізатор за лічені хвилини може видати імена та всю інформацію про осіб, згаданих у документі.

Цей інструмент для журналістів, громадських активістів та чесного бізнесу, оскільки представники влади часто можуть зловживати своїми повноваженнями.

Для наповнення бази використовують відкриті джерела інформації  Єдиний реєстр юридичних осіб та декларації. У базі вже зібрана інформація з шести міст України.

Так, представники громадської організації спільно з регіональним партнером виявили, що в Івано-Франківську 72 депутати і чиновники пов’язані зі 128 компаніями.

71% депутатів, які входять до складу комісії з питань містобудування та земельних відносин, мають потенційний конфлікт інтересів у будівельному та орендному бізнесі.

Аналітик Мирослав Сімка, який досліджував Івано-Франківськ, зазначив, що після ретельного аналізу вдалося скласти перелік фігурантів, які відзначилися протягом 2017 року і до яких громадськості варто було би придивитися уважніше.

Одним із таких є Степан Рудняник, керівник БК "Структура", який протягом року отримав 14 договорів від міста на суму 88 млн грн.

Цікавим є також Петро Гавриш, який є представником ТзОВ "Місто-НВ" і є співвласником з дружиною депутата Романа Онуфріїва. Найбільше за попередній рік отримали замовлень з департаменту культури  15 угод на 947 тисяч гривень.

Михайло Смушак, директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою, укладав угоди зі своїм же підприємством Муніципальна дорожня компанія.

"Приховані інтереси існують, і що глибша структура відносин, то більше будуть ці приховані інтереси кристалізуватися. Люди не розуміють, де є конфлікт інтересів і де його межа,  зазначив Мирослав Сімка.  Західному регіону притаманна риса "просування своїх". На жаль, ця традиція не оминає сфери бюджету, публічних фінансів".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: