fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • "В Івано-Франківську гопники говорять краще українською, ніж у нас деякі студенти-філологи", – резиденти "Станіславського феномену"

"В Івано-Франківську гопники говорять краще українською, ніж у нас деякі студенти-філологи", – резиденти "Станіславського феномену"

Культура 19:23, 28.07, 2014

Молоді письменники Ірина Роік та Роман Повзик протягом 30 днів мешкали в обласному центрі Прикарпаття. Під час зустрічі з іванофранківцями у книгарні "Є" резиденти "Станіславського феномену" поділилися враженнями від свого перебування в місті та розказали про зустрічі з відомими франківськими письменниками.

За місяць перебування на Прикарпатті молоді автори пережили чимало: і поїздки, і літературні вечори, і знайомство з відомими письменниками, і творчість сама по собі. Позитивних вражень багато, і виокремити якісь із них для резидентів важко.

Обоє кажуть, що Івано-Франківськ кардинально відрізняється від їхніх рідних Кривого Рогу і Полтави.  

"Відрізняються міста дуже сильно. Тут багато дуже інтелігенції. Тут неможливо вийти в якесь кафе і не зустріти чи відомого журналіста, чи письменника – тих, ким ви славитесь. У Кривому Розі теж можна зустріти, але їх треба дуже добре знати в лице.

Коли ти проходишся Франківськом перші рази, то відчуваєш, як тут витає якийсь ореол загадковості і містичності. З часом його вже перестаєш помічати", – ділиться Ірина Роік.

"Гопники є у будь-якому місті. Але зауважу, що тут ми почули, що гопники говорять українською краще, ніж деякі наші студенти-філологи", – цей факт особливо вразив Романа Повзика. 

Одне з найбільш хвилюючих вражень для резидентів – знайомство із видатними письменниками: Юрієм Андруховичем, Юрієм Іздриком, Тарасом Прохаськом, Володимиром Єшкілєвим, Галиною Петросаняк, Олександром Бойченком та іншими митцями. Адже до резиденції ці імена знали лише по улюблених творах. І це не лише враження, а й можлива подальша співпраця. Молоді письменники влаштовуватимуть літературні зустрічі з прикарпатськими авторами у своїх рідних містах.

Про резидентів "Станіславського феномену":

Ірина Роік – 21-річна студентка, громадська діячка та телеведуча в одному із найбільших промислових міст, сталевому гіганті Кривому Розі. Дуже рано вивчила алфавіт і почала знайомитися з творами видатних світових письменників, хоча в жодній дитячій мрії не прагла стати однією з них.

Роман Повзик – 24-річний аспірант Полтавського національного технічного університету імені Ю. Кондратюка. Учасник літературної "Країни Мрій-2013", "Йогансенфесту" 2012 і 2013 року, "Mezhygiryafest", літературної школи у Карпатах 2013 року.

Зазначимо, що літературна резиденція є однією з традиційних творчих практик у європейських країнах. Резиденція покликана забезпечити автору максимально комфортні умови для творчого пошуку, самопізнання та написання творів. "Станіславський феномен" – перша літературна резиденція в нашій країні. Проект не лише підтримує україномовних літераторів України, але й сприяє культурним обмінам, пізнанню рідного краю та народженню творів з регіональним колоритом. Життя письменників на резиденції також допомагає порозумінню, кооперації та розвитку регіонів. Більше про резиденцію "Станіславський феномен" – на її сайті: http://fenomen.in.ua/

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: