fbpx

В Івано-Франківську представили роботи німецького митця родом з Росії, серцем з України

Культура 16:13, 09.07, 2014

У Музеї мистецтв Прикарпаття відкрили виставку робіт Георгія Косміаді "Містерія кольорів".

До Івано-Франківська привезли всього лиш 36 робіт митця. Тут представлені картини та інформаційно-біографічні стенди. Друга частина виставки перебуває зараз у Хмельницькому. Деякі з робіт були написані в Німеччині на основі спогадів художника про рідні серцю краї. Картини, присвячені жінкам, розкривають у Георгію Косміаді справжнього чоловіка, якого цікавила природа прекрасної статі. Є й картини духовної тематики, адже їх автор був віруючою людиною.

Старший науковий співробітник відділу науково-методичної роботи Рівненського краєзнавчого музею Людмила Шлапак розповіла про особливості картин Косміаді: 

"Є картини, виконані в техніці «монотипія», це коли картина малюється на склі та перебивається на гігроскопічний папір. Якась вийде, а якась – ні. Він вміло працював із темними кольорами – це старовізантійський стиль. Є чимало пейзажів, написаних з пам’яті – згадується навіть Росія. Частина картин на духовну тематику. Він був людиною настрою – що він відчув, те й передав на папір»,  розповіла Людмила.

Івано-Франківськ, як і інші міста, у яких проходить виставка митця, отримав в подарунок зібраний у двох томах весь архів робіт художника.

Георгій Косміаді народився на Північному Кавказі у родині, де переплелися грецькі та російські корені. Приїхав до Рівного у роки Першої світової війни – як офіцер російської армії. Тут і залишився до 1940-х. Тут він і провів найщасливіші роки свого життя, адже займався улюбленою справою у місцевості, яка вже тоді була ближчою до Європи, ніж Росія, звідки приїхав. Він викладав малювання у п’яти гімназіях міста, організовував творчі гуртки, разом зі своїми учнями ставив різні за тематикою вистави, малював декорації, виготовляв костюми, ініціював творчі та літературні вечори. А справжнім тріумфом Косміаді стала участь його учнів у першій Всесвітній виставці дитячого малюнка в Парижі у 1937 році.

У 1940 році родина художника була змушена емігрувати до Німеччини, в Гамбург. Там він працював художником-декоратором у Державній опері та театрі «Талія», а після виходу на пенсію став вільним художником. За 81 рік свого життя (1886-1967) він взяв участь у 60 виставках.

Георгій Косміаді мріяв, щоб його роботи та творчий доробок учнів залишились на рідній землі, якою він вважав Україну (тоді ще УРСР). Донька митця Надія під час своїх візитів до Рівного вже за часів незалежності передала Рівненському обласному краєзнавчому музею та Рівненській українській гімназії весь архів батька. А доробок в художника чималий – понад 5000 робіт.

Рівненський обласний краєзнавчий музей, Народний музей «Ремесла Волині», Олександрійська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст. та музей історії навчального закладу Рівненської української гімназії спільними зусиллями вже четвертий рік поспіль реалізують музейний проект «Картини Г. П. Косміаді в музеях Волині, Поділля та Галичини. За цей час встигли провести вже 14 виставок.

Виставка у Художньому музеї Прикарпаття триватиме до 9 вересня 2014 року.

Фото  "Репортер".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: