fbpx

У Раді пропонують запровадити податок на обороноздатність з валового доходу

Політика 09:58, 05.08, 2014

Для забезпечення обороноздатності держави Верховній Раді пропонують ввести щомісячний податок з валового доходу, кошти з якого будуть спрямовуватися у спецфонд. Відповідні законопроекти (№4418а, 4419а) зареєстрував у парламенті народний депутат України, член Ради партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко.

"Даними Законопроектами пропонується внести зміни до змін до Податкового кодексу України щодо справляння податку для забезпечення обороноздатності держави. А також до Бюджетного кодексу України щодо спрямування цього податку не до загального, а до спецфонду держбюджету для фінансування виключно потреб Збройних Сил України та інших утворених відповідно до закону військових формувань", — пояснює Юрій Дерев'янко.

Він повідомив, що новий податок сплачуватимуть суб'єкти господарювання — юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами (крім неприбуткових організацій та установ тощо); юридичні особи, що зареєстровані як платники податку; особи, що ведуть облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юридичної особи; особи — управителі майна; особи — інвестори (оператори), які ведуть окремий податковий облік, пов'язаний з виконанням угоди про розподіл продукції та відокремлені підрозділи платників податку.

"Базою оподаткування пропонується визначити вартісне вираження обсягу доходу платника податку, отриманого протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. Ставка податку встановлюватиметься у відсотках від бази оподаткування у розмірі 0,25 відсотка бази оподаткування, а у разі якщо база оподаткування становить більше 50 000 000 гривень на місяць — 0,5 відсотка бази оподаткування", — констатує Дерев'янко.

Введення нового податку, на думку автора, дасть змогу залучити додаткові кошти для фінансування потреб Збройних Сил України та добровольчих батальйонів, утворених відповідно до вимог законодавства, а його спрямування у спецфонд бюджету дасть змогу контролювати його цільове використання.

Як повідомляв КУРС, в Україні вже почав діяти військовий збір, який буде стягуватися до 1 січня 2015 року за ставкою 1,5% з доходів фізичних осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: