fbpx

У Яремчі занепадає скандальна "дача" Нацбанку

Суспільство 20:01, 21.07, 2015

Уже понад рік службовці Національного банку України не відпочивають у Яремчі на базі "Прикарпаття", на яку НБУ витратив сотню мільйонів гривень.

За колись розкішним відпочинковим комплексом на березі потоку Жонка доглядають тільки двоє охоронців. Розповідають, що всередині база, на будівництво і облаштування якої НБУ витратив біля сотні мільйонів гривень, вже розвалюється. На ремонт коштів давно не виділяють. За їхніми словами, всі меблі звідти вивезли. Як зазначив охоронець Влад, він з напарником знаходяться там, аби "не покрали те, що залишилось". 

"Тут ще не все добудували. Все зупинилось, коли почались ті заворушення (Євромайдан  ред.). Тут всі сподіваються побачити якісь золоті унітази, але нічого подібного немає, – каже охоронець. – Ми навіть газон косимо за власні кошти".

Він також розповів, що до них минулого року навідувались журналісти Громадського телебачення.

"Вони тут знімали більше двох годин, взяли в нас купу коментарів, але потім в сюжеті ми себе не побачили. Вони дали те, що їм вигідно, ніби тут вибудували такий здоровенний дім, але всередині майже нічого не показали, бо вже не було що показувати", – розповів Влад.

У серпні минулого року голова НБУ Валерія Гонтарєва оголосила, що продасть скандальну базу як непрофільний актив і НБУ вже не витрачатиме кошти на її утримання. Як бачимо, обіцянка так і залишилася невиконаною. Втім, на ремонт гроші справді не виділяються ще з весни 2014 року. База поступово занепадає. 

Відпочинковий комплекс "Прикарпаття" НБУ почав будувати в 2010 році. При голові НБУ Володимиру Стельмаху вартість будівництва "Прикарпаття" було оцінено у 30,66 млн грн, ще 6,00 млн грн коштували проектні роботи. Коли НБУ очолив Сергій Арбузов, в серпні 2012 року будівельники отримали замовлення на додаткові роботи вартістю 23,15 млн грн – Нацбанку знадобилось встановити джакузі, барбекю, каміни, влаштувати зовнішній панорамний ліфт за 530 тис. грн та виконати низку інших робіт. Окрім цього, у 2012 р. Нацбанк замовляв коштовні меблі за 2,30 млн грн, телевізори й іншу побутову техніку за 0,33 млн грн.

Вже при Гонтарєвій НБУ викинув ще 8 млн грн на "Прикарпаття". На ці гроші замовили меблів для спалень, тераси, більярдної, зимового саду, рецепції тощо, а також обладнання (протипожежне, замки тощо). У переліку меблів є комплекти індивідуального виготовлення з натуральної деревини ясеня та дуба. Цікаво, що ціни НБУ не оприлюднив. До речі, постачати меблі для бази мала фірма екс-голови Івано-Франківської облради Ігоря Олійника "Житлобуд-І". 

Загалом, як повідомляли Наші гроші, Нацбанк довів вартість облаштування бази "Прикарпаття" до 94,47 млн грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: