fbpx

УПЦ МП передала свої кримські єпархії РПЦ, – ЗМІ

Суспільство 09:11, 09.03, 2015

У червні, а потім у грудні 2014 року синод УПЦ МП прийняв зміни в статути двох з трьох кримських єпархій.

Вищі керівники Української православної церкви Московського патріархату юридично визнали Крим частиною Росії, передавши все майно двох кримських єпархій на баланс Російської церкви, повідомляє ТСН, посилаючись на документи, які опинилися у редакції програми.

Після анексії Криму на півострові залишилися майно та парафіяни трьох єпархій УПЦ МП.

"Почався процес тихої передачі юридично кримських єпархій в лоно Російської церкви", – зазначив провідний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії Олександр Саган.

Так, в червні, а потім у грудні 2014 року синод прийняв зміни в статути двох з трьох кримських єпархій.

"Юридично і де-факто, судячи з тих змін, які внесені в статут, і власне, там прямо написано, що розміщеним центром Сімферопольської і Кримської єпархій є Республіка Крим, яка є суб'єктом Російської Федерації. Тим самим фактично визнана анексія Криму Російською Федерацією, що, на мій погляд, є державною зрадою. Фактично сталася завуальована передача цих двох єпархій Російській церкві",  уточнює Саган.

Нові статуси вже зареєстровано у Федеральній податковій службі Росії. Згідно зі статутом, все майно, що належить єпархіям та її канонічним підрозділам, належать Російській православній церкві. Тобто, за рішенням Синоду УПЦ МП на чолі з митрополитом Київським Онуфрієм, все майно Феодосійської і Сімферопольської єпархії оголошено власністю Російської церкви.

"Така передача повинна бути узгоджена церквою з державою, оскільки держава свого часу віддавала дуже багато земельних ділянок у користування для церковних приходів та монастирів",  зазначає Саган.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: