fbpx

В Івано-Франківську з'явилась пам'ятна дошка "Різуну"

Культура 14:39, 29.05, 2014

В обласному центрі Прикарпаття відкрито та освячено пам’ятну дошку одному з найвизначніших синів України полковнику УПА Василю Андрусякові (псевдо Грегіт, Різун), командирові тактичного відтинку «Чорний ліс».

Меморіальну дошку встановлено на стіні новозбудованого собору Преображення Господнього (мікрорайон Пасічна, м. Івано-Франківськ).

Подія і справді символічна. Оскільки саме цього дня відзначаємо Вознесіння Господнє. Окрім того, цього року ряди героїв України поповнили нові імена. Символізм вбачає і онук "Різуна" Павло Андрусяк:

"Я думаю, що наше сьогоднішнє зібрання має дуже глибокий символізм, який полягає у нерозривності історії Української церкви і української армії. Нема сумнівів у тому, що ніколи, мабуть, не з'явились би ні Січові Стрільці, ні Українська Галицька Армія, ні Українська Повстанська Армія, якщо би величезну просвітницьку роботу не провела Українська церква. Але разом з тим, ми, можливо, не спостерігали би такого потужного відродження Української церкви уже в часи незалежності, якби боротьба за українську державу і за віру не пройшла через кожну галицьку родину. Тому ми повині про це весь час пам'ятати. Символізм цієї ситуації і в подіях, які є в Україні сьогодні. Де найбільші проблеми? – Там, де найслабші позиції Української церкви. Хто іде воювати за Україну? Хто поліг? – Ті, хто найбільше вірять в Бога, в свою країну, в її майбутнє".

Довідково:

Андрусяк народився у Снятині на Івано-Франківщині. З юнацьких років брав активну участь в діяльності українських організацій “Пласт”, “Сокіл”, “Просвіта”, потім — Організації українських націоналістів. Був одним з головних організаторів Української повстанської армії на Прикарпатті. Ім’я командира загонів УПА в “Чорному лісі” В.Андрусяка (псевдоніми “Чорний”, “Грегіт”, “Коваль”, “Різун”, “Різьбар”) було добре відомим всім місцевим мешканцям. Був командиром Станиславського тактичного відтинку “Чорний ліс”. Загинув 24 лютого 1946 року у Чорному лісі в Богородчанському районі у сутичці з загонами НКВС.

Василь Андрусяк посмертно нагороджений Українською головною визвольною радою (УГВР) Золотим Хрестом Бойової Заслуги 1-го класу та удостоєний звання полковника.

В с. Глибокому хтось із жителів зробив позначку на букові, під яким загинули герої. Щороку позначку поправляли. І коли Україна воскресла, це місце показали дружині «Різуна». Тепер тут висипана символічна могила, оскільки місце захоронення досі невідоме, і кожного року у лютому на ній відправляють молебень за борців-героїв.

В рідному Снятині Василю Андрусяку встановлено пам'ятник, його іменем названо музей визвольних змагань, а також крайові управи ОУН-УПА Снятинщини і Калущини.

Фольклорний театр Остапа Стахіва зняв кліп на повстанську пісню «В Чорнім лісі», присвячену Василю Андрусяку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: