fbpx

В Україні вводять абонплату за газ

Суспільство 16:45, 14.02, 2016

Щомісячно за газ треба буде платити за двома договорами, а платіжка для населення складатиметься з двох частин.

Із 1 квітня 2016 року буде введена абонплата за газ для населення. Щомісячний платіж за газ буде складатися з двох частин: перша буде змінною, і її розмір залежатиме від обсягу спожитого газу. Друга частина буде фіксованою – це свого роду абонентська плата "за доступ до потужності" газопроводу, інформує прес-служба Міненерговугілля.

Абонентська плата за доступ до "труби" становитиме від 17 до 29 гривень на місяць. Залежно від того, який лічильник має споживач і якими приладами користується: якщо тільки газова плита – 17 гривень, якщо газова плита плюс котел  29 гривень.

Абонентну плату треба буде вносити щомісячно цілий рік незалежно від того, скільки споживач використав газу – навіть якщо це буде 0 кубів.

За словами керівника НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва, зараз оплата за транспортування газу закладена в кінцеву ціну газу для споживача, а після переходу на нову систему цієї складової вже не буде в рахунках, що виставляються компаніями-постачальниками.

Тому з 1 квітня цього року споживачам потрібно буде платити за газ за двома договорами: за використаний газ за контрактом з компанією-постачальником; а за доставку газу за контрактом з газорозподільної компанією (облгазів)  тобто за доступ до потужності газопроводу.

У той же час обіцяють, що подешевшають основні тарифи на газ для населення, тобто з ціни приберуть складову "на перекачку". За даними Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг, вона становить 10,4% від "літньої" ціни (7,2 грн/куб. м), або 75 копійок. Тобто газ може подешевшати до 2,85 грн/куб. м взимку (зараз  3,6 грн) і до 6,45 грн влітку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: