fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Вадим Карасьов: "Участь Насалика у виборах мера Івано-Франківська – одне з кращих рішень "Солідарності" у цій кампанії"

Вадим Карасьов: "Участь Насалика у виборах мера Івано-Франківська – одне з кращих рішень "Солідарності" у цій кампанії"

Політика 20:32, 29.09, 2015

Відомий політолог, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов є одним з найбільш цитованих українських аналітиків. Його оцінки часто є різкими, але прогнози при цьому залишаються точними. Редакція поцікавилася думкою пана Карасьова про те, як політичні партії підготувалися до місцевих виборів та ймовірних переможців цієї кампанії.

– Пане Вадиме, що скажете про перебіг нинішніх місцевих виборів? Чим цього разу хочуть привернути до себе увагу політичні сили, що беруть участь в перегонах?

Виборча кампанія – саме офіційна кампанія – є короткою. І учасники виборів з числа великих політичних партій здебільшого поставилися до неї не досить відповідально. Бо над змістом, над суттю домінує форма. Комунальне господарство, місцева інфраструктура та інші питання, що турбують громадян і за які саме і мають відповідати місцеві ради та міські голови, займають дуже небагато міста у передвиборчій риториці.

Натомість є загальнополітичні гасла. Причому такі, що часто явно не сприяють зниженню емоційного напруження громадян – причини якого ми всі розуміємо. Тут, на мій погляд, криється помилка, бо довго тримати громадян в стані агресії, стані напруження не можна. Люди від цього вже втомилися і, як наслідок, від цих джерел агресії будуть закриватися.

– Але ж нікуди не дітися, поки ситуація в державі є настільки непередбачливою…

В тому-то і справа, що ситуацію потрібно виводити на конструктив. Виробляти рішення, які можуть змінювати життя міст і селищ на краще – навіть у сьогоднішніх важких умовах. А ми бачимо з боку політиків агресію. Ми бачимо все тих самих "телезірок", які переїжджають з каналу на канал впродовж вечірнього телеефіру, замість управлінців, які можуть брати виконання потреб місцевих громад в свої руки.  

– Себто знову чуємо пустий популізм?

Так, хоча на нього вже немає часу і ресурсів! Люди йому просто не повірять – і на місцевих виборах йому не місце. На місцевих виборах партіям треба висувати не людей "з телевізора", а реальних господарників. Таких, що мають довіру громад. Ще кращі, які вже працювали у місцевих радах чи були міськими головами. Тоді це й буде справжня боротьба позицій і планів, а не симуляція. Треба не партійні бренди розкручувати, а пропонувати кандидатів, які можуть забезпечити освітлені вулиці, опалювальні житла та доступну медицину. От що хвилює людей.

– Все ж таки, якщо перейти до конкретних назв та імен, кого, на Вашу думку, можна буде назвати переможцями?

Результати, звичайно, будуть дуже різнитися між регіонами країни, бо вподобання людей є різними. Колишні регіонали теж з’являться в місцевих радах – це є реальність, бо за них голосуватимуть. Але це і є демократія. Єдине, не думаю, що ті, хто виступає із радикальними гаслами, будуть у фаворі виборців – причини я вже пояснив.

До речі, щодо Івано-Франківська, то тут, на мій погляд, блок Порошенка "Солідарність" зробив одне із кращих своїх кадрових рішень на цих виборах, запропонувавши на посаду мера Ігоря Насалика. Ось саме про необхідність таких кандидатур я й кажу – людей, які вже мають репутацію ефективних градоначальників. Калуш за часів Насалика став відомим усій Україні, і на Франківщині про рівень міських послуг Калуша знає, мабуть, кожен. Тому в місті для "Солідарності" ситуація безпрограшна. Думаю, що Насалику для перемоги не знадобиться й другий тур.

А от що буде після виборів в масштабі країні – цікаве питання. Бо реформа децентралізації передбачає великі повноваження місцевих органів влади, а значить, і місцевих політичних гравців. Це означає, що політичним гравцям національного штибу треба буде виходити на абсолютно новий рівень діалогу, аби залишитись на небосхилі влади та ефективно управляти країною.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: