fbpx

Виставку старовинних дзвонів у Калуші супроводять грою на карильйоні

Культура 11:25, 24.05, 2018

Сьогодні у Краєзнавчому музеї Калущини відкриється перша виставка дзвонів "Дзвони крізь віки" з нагоди 210-ї річниці дзвоноливарства на Калущині.

Стало відомо, що виставку дзвонів супроводжуватиме гра на карильйоні, інформують "Вікна". Виставка відбудеться в рамках відзначення Дня міста і розпочнеться о 15.00.

Читайте також: На День міста у Калуші встановлять солодкий рекорд України

На карильйоні грають вручну за допомогою спеціальної клавіатури, сполученої зі дзвонами і розташованої поруч. При фортепіанній системі клавіш це дає змогу виконувати не лише передзвін, а й складні музичні твори.

Вперше на святкуваннях у Калуші такий музичний інструмент був задіяний минулого року на площі Героїв з нагоди ювілею міста. Тоді в місті урочисто розпочали Перший відкритий фестиваль культури та мистецтва.

Перший і єдиний у Калуші карильйон придбали коштом міського бюджету для учнів та вчителів дитячої музичної школи. Його вартість склала 100 тис. гривень. Карильйон звучав у костелі Святого Валентина, а після Різдвяних свят був встановлений у музичній школі.

Довідково. Карильйон (іноді зустрічаються також написання карельйон, карійон тощо, фр. carillon букв. "дзвоніння в усі дзвони") – ударний музичний інструмент, що є набором точно налагоджених дзвонів з механічним керуванням. 

Ідея карильйону виходить з бельгійського міста Мехелен, де в дзвіниці Санкт-Ромбатського собору ще в XV столітті було створено один з перших інструментів, що у добу пізнього Середньовіччя набули поширення по церквах і соборах Західної Європи, перш за все в Бельгії, Франції, Нідерландах тощо.

Читайте також: Калушани звернулись до міністра культури, щоб посприяв у створенні музею дзвонів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: