fbpx

Як веселились на Андріївських вечорницях на Івано-Франківщині

Культура 11:03, 13.12, 2015

У ніч на Андрія, за давньою традицією, до ворожінь можна братися, щойно на небі з'являється місяць. Суджені ж тим часом роблять дівчатам, яких собі вподобали, шкоду.

У ніч на Андрія дівчата готують смаколики – вареники та пампухи. За традицією, спершу їх дають спробувати коту або курці. Якщо тварині засмакував гостинець  цьогоріч дівча піде під вінець, якщо ні  залишиться у дівках. Дізнатися більше про свого судженого допоможуть безліч ворожінь, повідомляє "24 канал".

А ще дівчата кидають через хату черевички та слухають, звідкіля загавкає пес. Звідти й наречений прийде. Можна дізнатися навіть, якої постави буде коханий. Для цього в глуху ніч слід порахувати колики на плотах.

У хлопців в цю ніч свої розваги  гранди. Так називають дрібне хуліганство на Покутті. Шкоду парубки роблять лише незаміжнім дівчатам. За такі витівки парубки прочухана не отримують. Адже бешкетувати у Андріївську ніч – це українська традиція. Більше  дивіться у відеосюжеті.

День святого Андрія Первозванного відзначають 13 грудня. В цей день церква вшановує апостола Андрія Первозванного – учня і сподвижника Христа – як проповідника учень Христа на українських землях. В літописах згадується, як він, побувавши на Чорному морі, Дніпром піднявся у Скіфію та досяг того місця, де пізніше розкинувся Київ. В народі апостола визнають як покровителя шлюбу і повелителя хижаків (хижих звірів).

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: