fbpx

За півтори години рятувальники перетворили підвал багатоповерхівки в Івано-Франківську на укриття

Суспільство 16:30, 03.02, 2015

Показове захисне укриття облаштували у Франківську в мікрорайоні Позитрон – на вулиці Молодіжній, будинок 54.

"Це найпростіший тип укриття", – показує облагороджений підвал у 120-квартирній дев’ятиповерхівці заступник начальника відділу цивільного захисту управління ДСНС в Івано-Франківській області Сергій Стороженко.

Рятувальники спеціально вибрали підвал у звичайному багатоквартирному будинку, щоби в такий спосіб продемонструвати мешканцям мікрорайону та журналістам, що за кілька годин у ньому можна зробити повноцінне укриття на випадок військових дій чи інших надзвичайних ситуацій.

Щоправда, перед тим, як узятися до облаштування в підвалі тимчасового пункту перебування людей, рятувальники разом із працівниками ЄРЦ оглянули ще сім підвалів у типових міських багатоповерхівках. З них саме цей виявився найбільш сухим і найменше захаращеним. І все-таки працівникам ДСНС довелося вичищати підвал і виносити з нього сміття, перш ніж почати робити там укриття, а також розбивати замуроване мешканцями вентиляційне вікно.

"В такому приміщенні за півтори години все було обладнано, – оптимістичний Сергій Стороженко. Тут є все, що мусить бути, щоби жителі цього будинку у випадку загрози змогли сюди спуститися і перебути якийсь час до загальної евакуації".

Буржуйка із запасом дров, електрогенератор, бак з питною водою, два ліжка, стіл, стільці і лавки – це типовий інтер’єр типового захисного укриття у підвалі. Матраци і ковдри на ліжка, каже Сергій Стороженко, можна принести зі собою, як і їжу та інші речі першої необхідності.

"В кожній сім’ї повинні бути деякі речі першої необхідності. Це – аптечка, ліхтар, свічки чи гасова лампа, а також приймач. Приймач в укритті – річ обов’язова, він підтримує зв’язок із зовнішнім світом і дає змогу на ФМ-хвилях отримувати інформацію про ситуацію. Мобільний зв’язок у підвалах не тягне",  попередив рятувальник.

Алгоритм дій після оповіщення про загрозу, за його словами, є таким. Коли людина прочитала чи почула попередження – а таке у випадку загрози транслюють по телевізору, радіо та виставляють на сайтах Служби з надзвичайних ситуацій, ОДА та ЗМІ в інтернеті, – вона повинна взяти свою "тривожну валізу»=" з необхідним мінімумом речей і спуститися у сховище в підвал.

"Ми хотіли показати, як облаштувати в підвалі укриття і що саме має бути в такому укритті. Вчора на нараді в міськвиконкомі відповідні завдання були поставлені представникам ЄРЦ та іншим очільникам комунальних служб  вони спільно з городянами мали би привести підвали в такий стан, щоби в них можна було зробити захисні укриття", – повідомив Сергій Стороженко.

Простіше кажучи, мешканці багатоповерхівок мусять подбати про те, щоби укриття було зроблене в підвалі їхнього будинку. І якщо за стан підвалу відповідальність несе ЄРЦ (у випадку, якщо будинок знаходиться на його балансі) або ОСББ, то буржуйка, генератор і все решта, що потрібно,  справа виключно мешканців будинку. 

"Всі свідомі люди. Думаю, що всі розуміють, що ніхто сторонній не прибіжить і не буде прибирати в наших підвалах. На жаль, ситуація зараз така, що треба ставити завдання, щоби мешканці будинків подбали про безпеку свого життя і наводили порядок у своїх підвалах",  підсумував рятувальник.

Разом із журналістами показове сховище оглядали і мешканці будинку 54, в якому воно облаштоване. Люди обурювалися загальним станом підвалів у багатоповерхівках.

"Ми своїми силами, це вулиця Молодіжна, 52, утворили обслуговуючий кооператив. Вигнали щурів, осушили всі підвали, повиносили сміття, поміняли труби. І якщо щось станеться, то мої жильці матимуть де перебути. І тому мені просто шкода мешканців цього будинку, яким займається ЄРЦ, бо тут нічого не зроблено. Це тільки цей один підвал показовий. А в інших – там просто жах!"  не приховувала емоцій Марія Євстратова, голова правління житлового кооперативу "Авіатор-52".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: