fbpx

За п’ять років Верховинський НПП безпідставно витратив на охорону 6,2 мільйони гривень

Економіка 19:49, 14.11, 2015

П'ять Національних природних парків України безпідставно витратили на охорону майже 8 мільйонів гривень із держбюджету, серед них і Верховинський природний парк.

Порушення були виявлені під час перевірки діяльності Міністерства екології та природних ресурсів України і установ, які належать до сфери його управління, за 2011-2014 рр. Загалом інспектори нарахували втрат на 18,3 млн грн, пишуть "Наші гроші" з посиланням на звіт Державної фінансової інспекції.

Зокрема, НПП "Верховинський" (Івано-Франківська обл.) було створено ще на початку 2010 року, для нього мало бути відведено 12 тис. га земель державної власності. Йшлося про землі двох лісових господарств – їх мали вилучити в лісгоспів й оформити в постійне користування нацпарку. За п’ять років нацпарк так і не оформив на себе вказані ділянки – однак витратив 6,2 млн грн на утримання охорони для них, при тому, що території вже охоронялися згаданими лісгоспами.

Такі ж порушення ДФІ виявило і в інших національних природних парках. Зокрема, на охорону безпідставно витрачено 700 тис. грн у НПП "Дермансько-Острозький" (Рівненська область), по 400 тис. грн у НПП "Білобережжя Святослава" (Миколаївська область) та у НПП "Джарилгацький" (Херсонська область), і ще 300 тис. грн у НПП "Дністровський каньйон" (Тернопільська область).

Також фінінспектори встановили незаконне використання бюджетних коштів, спрямованих на розробку проектів землеустрою та проектно-кошторисної документації. Так, Приазовський національний природний парк (Запорізька область) у 2013 р. переказав приватній фірмі 2,4 млн грн за розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, утім, цих документів він так і не отримав. Ще 2,4 млн грн було втрачено через завищення вартості науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт для Міністерства.

Матеріали перевірки ДФІ передано до Генеральної прокуратури України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: