fbpx

Я хочу компроміс, – Марцінків зустрівся з батьками школи №3, які захищають свою директорку

Суспільство 10:25, 18.09, 2017

Батьки школярів франківської ЗОШ №3 з польською та російською мовами навчання, які вимагають залишити на посаді директора Світлану Долгову, зустрілися з міським головою Русланом Марцінківим.

На зустріч з Русланом Марцінківим прийшли з півсотні батьків, обурених звільненням директорки школи Світлани Долгової. У залі засідань також зібралися депутати-"свободівці", прийшов і директор департаменту освіти Ігор Смаль, якого батьки звинуватили у тиску на Долгову.

Руслан Марцінків почав з того, що про конфлікт у ЗОШ №3 довідався з повідомлень у ЗМІ, перебуваючи у відрядженні в зоні АТО.

"Я хочу вам сказати: сьогодні сюжет про вашу школу вийде на російському ТБ, у суботу вийшов на Інтері. Ми трохи прославилися. Думаю, цю ситуацію можна було вирішити по-іншому. Я претензій до пані Світлани як управлінця не маю. Єдина претензія: якщо така заява пишеться, нібито через конфлікт з керівником управління (департаменту освіти Ігорем Смалем  ред.), треба було прийти до мене і сказати це. Те, що я бачив у п'ятницю… Людина може помилятися. Але коли Ігоря Смаля, який з автоматом стояв під Донецьким аеропортом, тут хтось його ловить за руки і кричить "ганьба", то я не прощу", – заявив батькам Марцінків.

Далі мер почав розповідати про політику Путіна і росіян, які вбивають українців на Донбасі. Батьки зробили меру зауваження, що це не стосується проблеми, яка зібрала їх у залі. 

"Вже це сталося. Ну, зустрілися. Я у вівторок говорив зі Смалем. Питаюся: ти підписав заяву, він каже: підписав. Тоді я запропонував призначити пані Світлану в. о. Шановні батьки, будьмо толерантними, емоції є у всіх. Я вважаю, що ми нашкодили нашому місту. Я не можу зараз тиснути на Смаля і заставляти робити щось незаконне. Директор школи має право звернутися до суду. Але ще раз кажу: якби директор школи звернулася до мене, ми б це вирішили. Можете кричати, не кричати, але я зараз лишаю пані Світлану як в. о. директора",  наголосив Марцінків.

Юридичний аспект звільнення роз'яснила начальник юридичного департаменту Надія Кедик. За її словами, Ігор Смаль підписав заяву Долгової про звільнення за власним бажанням 11 вересня, а Долгова вирішила відкликати власну заяву аж 13 вересня. Якби заява про відкликання була подана до 11 вересня, усього цього конфлікту не було б. 

"Я хочу знайти компроміс. Нехай директор працює в. о. Я знаю приклади, коли директор працював в. о. і 3, і 4 роки. Крім того, директор може звернутися до суду. Потрібен компроміс. Але треба розуміти, що сьогодні з цього залу ніхто на 100% задоволеним не вийде",  підсумував Руслан Марцінків.

Світлана Долгова зазначила, що шкодує, що конфлікт вийшов у публічну площину, і розповіла про тиск з боку Ігоря Смаля.

"Як директор, як жінка я відчувала цей тиск. Останньою краплею стало 1 вересня. Директор департаменту повірив якимось людям, а не звернувся до мене, директора школи. Я дуже шкодую, що написала заяву. На сьогодні я не можу зрадити батьківський колектив школи, тому я вголос сказала, що готова залишитися",  зазначила Долгова під оплески залу.

"Мені сьогодні потрібний спокій у школі. Ми зможемо його забезпечити і зможемо далі працювати. Я вірю, що Президент підпише Закон про освіту  і все зміниться. Нам не потрібно буде доводити, хто більший патріот",  сказала Долгова.

Директорка запросила усіх присутніх на уроки до школи: щоб побачили, як діти вчать історію і мову, "які вони патріоти". І ще раз звернулася до Марцінківа з проханням задовольнити її другу заяву.

Втім, міський голова залишився непохитним. Його підтримала секретар міської ради Оксана Савчук:

"Пані Світлані потрібно прийняти виважене рішення. Вам треба дійти компромісу і рухатися далі. Ви продовжуєте виконувати обов'язки і працюєте. Не треба збурювати батьків, а працювати",  зазначила Савчук.

Марцінків додав, що вчора йому телефонувли "хлопці з фронту", які пообіцяли приїхати захищати Смаля. Вогню в суперечку додав "свободівець" Василь Попович, який у відповідь на вигуки батьків облаяв їх "нащадками кагебістів". Марцінків змушений був закликати зал до спокою.

"Я розумію, все, що тут відбувається, не на користь нікому. Так, я не витримала. Коли це все продовжується півтора року, коли директор департаменту жодного разу не поцікавився у мене, як школа, а завжди передав через когось "перекажіть Долговій, скажіть Долговій" і тому подібне… Хочу сказати учням і батькам: я не піду зі школи. Я залишаюся в школі, написала заяву на переведення вчителем",  заявила Долгова.

Марцінків зазначив, що коли вступить у дію новий Закон про освіту, з наступного навчального року всі директори шкіл підуть на конкурси.

"Я вам обіцяю: весь цей навчальний рік пані Світлана працюватиме на посаді",  сказав Марцінків батькам.

Як писав КУРС, директорка ЗОШ №3 з польською та російською мовами навчання Світлана Долгова 8 вересня написала заяву про звільнення за власним бажанням, 11 вересня її підписав Ігор Смаль. Батьки школярів вважають, що на директорку тиснув міський департамент освіти і особисто його керівник "свободівець" Ігор Смаль. Учора, 14 вересня, батьки завітали до департаменту освіти з вимогою залишити Долгову на посаді, однак той відмовився скасувати наказ про звільнення. На загальношкільних зборах 15 вересня директорка ЗОШ №3 розповіла батькам і журналістам про конфлікт з міським департаментом освіти. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: