fbpx

Таємниці вишиванки: Остап Українець про автентичну спадщину, репліки і кітч

Суспільство 20:38, 21.05, 2020

Спецвипуск до Дня вишиванки підготував франківський проєкт “Твоя Підпільна Гуманітарка”, який спеціалізується на створенні україномовного освітнього контенту.

Освітній портал Остапа Українця та Євгена Ліра присвячений гуманітарним наукам. “Лекції, інтерв’ю, дискусії — все, як ви любите”, – означили контент засновники проєкту.

До Дня вишиванки вони створили відеолекцію. Остап Українець розповів про сакральні таємниці української вишивки – поспілкувавшись із дослідницею Оксаною Косьминою і колекціонером Едуардом Крутьком.

Хто ввів в обіг слово “вишиванка” на позначення сорочки, скільки кроїв має традиційна вишивана сорочка, скільки візерунків та як виникає їхня унікальність, як поводитися з вишиваною спадщиною та чому з неї варто зняти репліку – дізнаємося про це та багато іншого.

Проєкт привітав усіх із днем вишитої сорочки, нагадав, що не одяг красить людину, а людина – одяг, а заодно підказав, де шукати творчі майстерні та людей, котрі роблять грамотні репліки та чудові дизайни на основі традиційних, а не китайських візерунків:

Шляхетний одяг: https://www.facebook.com/shliakhetnyo… Творча майстерня Оленки Дідик: https://www.facebook.com/Творча-майст… ROZANKY: https://www.facebook.com/ROZANKYembro… Ткацька крамничка “Серпанок”: https://www.facebook.com/serpanokshop/ ЗЕРНО: https://www.facebook.com/zernoua/ Майстерня Мокоша: https://www.facebook.com/maysternia.m… Майстерня “Стьожка”: https://www.facebook.com/maysterniast… Валентина Ануарова: https://www.facebook.com/anuarova.v.e Богдан Петричук: https://www.facebook.com/profile.php?… Майстерня Магди Дзвін: https://www.facebook.com/Нова-скриня-… Творча майстерня “Куделя”: https://www.facebook.com/tm.kudelya/ Народна майстерня “Вирій”: https://www.facebook.com/vvyriy/ Музика у випуску: US Orchestra

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: