fbpx

7dreamsport починає розвиток адаптивного спорту у Франківську

Спорт 08:00, 23.06, 2022

Йдеться про Adaptive Physical Activity (APA) або Адаптивний спорт та фізкультуру. Ініціатором ідеї виступає компанія 7dreamsport за підтримки Департаменту молодіжної політики та спорту Івано-Франківської міської ради.

Далі розповідає засновник компанії 7dreamsport Андрій Космірак:

Країна зараз перебуває у стані війни. Нам всім потрібно підтримувати економіку країни, допомагати ЗСУ, дбати про незахищені верстви громадян – осіб з інвалідністю, учасників бойових дій, дітей-сиріт тощо. А тому якщо є можливість робити трохи більше, то варто цим скористатися. Це і є соціальна відповідальність бізнесу.

Ми обрали цільову аудиторію, з якою начебто неможливо реалізувати наш досвід у сфері спорту. Проте нові умови змушують розширювати зону власної соціальної відповідальності. Наприклад, на початку липня відбудуться перегони на веломобілях для людей з інвалідністю, де 7dreamsport виступає спонсором. Але надалі ми бачимо свою місію не лише у фінансуванні: 7dreamsport бере на себе також функції ініціатора, організатора та провайдера заходів з Адаптивної фізкультури.

Потреба у реабілітації та соціалізації людей з особливими потребами є. Далі вона буде тільки зростати, бо з фронту повертаються наші воїни. Багато хто отримав важкі поранення і має фізичні обмеження. Адаптивна фізична культура стає одним із засобів реабілітації людей з інвалідністю. Фізична культура, фізичне виховання, участь у спортивних змаганнях сприяють психологічному розвантаженню та соціальній адаптації. Людина потрапляє до сприятливого середовища, отримує спілкування і швидше повертається до нормального активного життя.

Що таке Адаптивний спорт?

Повноцінна фізична активність – це найчастіше перше, чого позбавляється людина, отримавши серйозну травму. Спочатку вона скрізь стикається з обмеженнями. Потім виникають проблеми із самооцінкою та самореалізацією. У результаті людина опиняється ніби осторонь суспільства. Часто – з власної ініціативи. Травма фізична призводить до проблем психологічного характеру.

Суть Адаптивного спорту полягає в тому, щоб за допомогою фізичної активності повернути людину з інвалідністю до нормального активного життя.

Повернення відбувається не тільки за рахунок адаптації особистості до середовища, а й навпаки – через створення відповідних умов. Тобто процес може включати адаптацію уже існуючих спортивних дисциплін аж до створення окремих видів спорту для людей з особливими потребами.

Методика виникла у США на початку 1970-х років. Сьогодні це вже окрема галузь із власною асоціацією та галузевим журналом, де публікуються наукові дослідження на тему адаптивної фізкультури та спорту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: