fbpx

Власник Манчестер Сіті потрапив у фінансовий скандал

Спорт 20:02, 23.10, 2023

Чинний чемпіон АПЛ Манчестер Сіті знову потрапив у скандальну історію через фінансову складову. Цього разу, щоправда, проблеми виникли не у самого клубу, а у його власника. Юридична фірма, що представляє інтереси українського активіста, звернулася до уряду Великої Британії з проханням розслідувати ймовірні зв’язки між шейхом Мансуром і Росією.

Ще у вересні 2022 року адвокати Ріс Девіс і Бен Кіт уперше звернулися до уряду Великої Британії від імені українського правозахисника (ім’я якого не розголошується з міркувань безпеки). За словами представника адвокатів, у їхньому запиті наводяться задокументовані докази, що вказують на очевидне сприяння шейха Мансура та ОАЕ загалом для переведення активів російськими олігархами в ОАЕ. У березні вже цього року адвокати звернулися і до Державного департаменту, Міністерства фінансів, а також до Управління з контролю за іноземними активами США з тим самим запитом.

«Не може бути жодних сумнівів у тому, що ОАЕ сьогодні є улюбленим місцем для росіян, які потрапили під санкції, з усього світу для того, щоб заховати свої активи.

Очевидно, що низка надбагатих і високопоставлених російських олігархів, які потрапили під санкції США, передали вельми значні активи в ОАЕ після того, як зазнали збитків від санкцій. Ми просимо уряд США терміново розслідувати це питання», – цитує адвоката Девіса Forbes.

Останні новини свідчать про те, що зараз адвокати знову звернулися до уряду Великої Британії, щоб дізнатися, які кроки зроблено в рамках розслідування щодо шейха Мансура, який є власником найуспішнішого футбольного клубу АПЛ останніх років – Манчестер Сіті. У їхньому новому листі йдеться про таке:

«Шейх Мансур – особливо відома особистість, і як власник одного з найзнаменитіших футбольних клубів Англійської Прем’єр-ліги є людиною, яка повинна піддаватися розумному контролю з боку уряду Великої Британії».

Bloomberg ще торік писав: «За словами деяких джерел, високопоставлені урядовці, багаті бізнесмени та фінансові керівники з Росії дедалі частіше звертаються до шейха Мансура і його офісу по допомогу в управлінні урядовими процесами. Також росіяни стали більш зацікавлені в інвестиціях у близькосхідну країну після початку війни. Деякі купують пентхауси в Дубаї, інші хочуть купити розкішні автомобілі або потребують допомоги у відкритті банківських рахунків і фінансових фірм».

Якщо провину володаря Манчестер Сіті доведуть, він теж потрапить під санкції Великої Британії, і в такому разі, відповідно до оновлених правил АПЛ з перевірки власників і директорів, його позбавлять права володіння Манчестер Сіті. У квітні цього року, за новими правилами, ввели низку дискваліфікуючих подій, до яких належать перебування під слідством, порушення прав людини, а також накладені урядові санкції. Хоч Мансур і встиг виграти у футболі все, такий розклад навряд чи йому сподобається.

Проте варто додати, що Манчестер Сіті не фінансується державою ОАЕ юридично: шейх Мансур є власником контрольного пакета акцій клубу через компанію Newton Investment and Development, якою він же повністю й володіє. Цей факт трохи знижує ймовірність того, що санкції торкнуться футбольного клубу напряму. В будь-якому разі подивитися, чим закінчиться ця історія, буде цікаво! 

Промо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: