fbpx

Елітні вирубки: як НПП "Гуцульщина" забезпечує дровами косівських суддів

Суспільство 00:16, 08.10, 2015

В Національному природному парку "Гуцульщина" створені схеми вирубки кругляка під маркою сухостою. Деревину продають як дрова "своїм" людям.

Указом Президента України від 14 травня 2002 року №456 на території Косівського району Івано-Франківської області з метою збереження Покутських Карпат створено національний природний парк "Гуцульщина". Загальна площа парку становить 32 271 га. 7606 га земель в постійному користуванні та 24 665 га без вилучення у землекористувачів. Основні завдання парку – забезпечення природоохоронної, еколого-освітньої, рекреаційної діяльності та сталого розвитку регіону.

Але за 13 років існування національний природний парк "Гуцульщина", на чолі з незмінним директором Василем Пророчуком, не зміг виконати Указ Президента.

На вересень 2015 року НПП "Гуцульщина" має в постійному користуванні лише 0,7915 га на території Смоднянської сільської ради та 1,2469 га на території Косівської міської ради, що підтверджено державними актами на право користування. Всі інші земельні ділянки згідно з проектом землеустрою, який розробляло ДП "Карпатигеодезкартографія", не можуть бути затверджені у зв'язку з неможливістю доопрацювати дані проекту, до того часу, поки не буде вирішене питання зі сторонніми користувачами на території парку. Але НПП "Гуцульщина" все ж таки господарює фактично не на своїх землях.

1

”Зі створенням НПП "Гуцульщина" значно покращилася екологічна ситуація в лісах району, істотно скоротилися браконьєрство, самовільні рубки, відновилася чисельність мисливської фауни, взяті під охорону селища рідкісних видів рослин, тварин, грибів та природних середовищ, виконуються програми відтворення тису ягідного та рідкісних видів грибів, ведеться моніторинг лісів за міжнародними методиками, розроблена та запроваджується програма "Переформування похідних деревостанів". Парк став одним із головних чинників екологічного, духовно-патріотичного виховання дітей, молоді та населення. На базі Парку проводилися міжнародні, загальнодержавні, регіональні конференції, семінари, школи, лекторії, майстер-класи тощо", – йдеться у зверненні від 22 вересня 2015 року директора НПП "Гуцульщина" Василя Пророчука до Президента, Прем'єр-міністра, Голови Верховної Ради України, міністрів та інших високопосадоців.

Самовільні рубки дерев тривають дотепер. Проте вони мізерні в порівнянні з тими рубками, які здійснює саме ж НПП "Гуцульщина".

2

Що стосується екологічної ситуації в лісах, то після санітарної чистки лісу, яку проводять працівники парку, лишаються не тільки пластикові пляшки з-під мастила чи води. Дороги вщент розбиті. Ними можна пересуватися лише вантажним транспортом. А якщо ви забажаєте пішу прогулянку парком, то деякі ділянки дороги вам вкрай важко буде подолати. Проте це не цікавить адміністрацію парку. Перед тим як йти до лісу, ви маєте узгодити це з ними, так там вважають. І траплялися непоодинокі випадки, коли лісничі виганяли грибників з території парку.

Щодо санітарної чистки лісу, яку проводять лісничі НПП "Гуцульщина". Під такі санітарні чистки мали би потрапляти пошкоджені, сухостійні, всихаючі, сильно ослаблені та засохлі дерева. Проте в більшості випадків зрізають здорові дерева.

3
В чому і переконалися активісти та журналіст, які зробили огляд однієї з ділянок природно-заповідного фонду НПП "Гуцульщина" в селі Шешори, на якій здійснювалася санітарна чистка. Побачили суцільно вирубані дерева на площі в 0,5 га. Скрізь валялися стовбури дерев, які дійсно є сухостоєм. Спиляні дерева, застряглі в кронах інших дерев, так і залишили. Проте в Законі зазначено, що терміновому вирубуванню підлягають якраз повалені дерева.

4

 Гілля не зібране.

5

На площі санітарної вирубки не знайдено штабелів складених стовбурів та кругляка. Дорогою до ділянки, де проводилася санітарна чистка, ми віднайшли десятки пнів нещодавно спиляних дерев.
6
Вони всі були присипані гіллям, аби їх важко було знайти.
7

Провідний інженер НПП "Гуцульщина" Василь Пецюк, який приєднався пізніше, категорично стверджував, що всі роботи ведуться законно, порядок на ділянці зроблять до 15 квітня 2016 року і ніяких незаконних рубок лісу немає. А ті пні, що ми віднайшли, все вигадка. 

8

 

Проте це не єдина така знахідка. На території НПП "Гуцульщина" відбувається вирубка букових насаджень, що заборонено. І лише за короткий термін вивезено більше 100 кубів кругляка бука.

Стовбури дерев, які представляють ділову цінність, після санітарної чистки спускають донизу.

9

Їх складають на спеціально відведеній ділянці біля дороги. Саме тут складені стовбури, які мають в діаметрі не менше ніж 40 см і 5-6 м довжини. Проте Василь Пецюк стверджував, що це дрова.

10

А саме в цей день ці так би мовити дрова відвантажували покупцю за ціною 100 грн за кубометр.

11

Варто зауважити, що ринкова вартість такого кругляка хвойної породи – від 800 грн за метр кубічний. Всього відвантажили 8 кубометрів на суму 800 гривень.

12

Ми з'ясували, хто покупець, який має привілеї на придбання таких дров у НПП "Гуцульщина". Це – Крилюк Марія Іванівна. 

Крилюк Марія Іванівна у 1999 році була призначена на посаду судді Косівського районного суду.

У 2007 році на нараді в СБУ президент Ющенко озвучив інформацію, що деякі судді своїми діями дискредитують судову систему. Він подав листа до Вищої ради юстиції, де назвав прізвища 47 суддів, помічених у корупційних зв’язках. У цьому списку значилася й суддя Косівського районного суду Крилюк Марія Іванівна. Ось витяг із листа Президента: "Шановні члени Вищої ради юстиції! Змушений звернутися до вас у зв'язку із загрозливим поширенням випадків ігнорування суддями вимог чинного законодавства, їх необ'єктивності та упередженості, перевищення повноважень при розгляді конкретних справ, зловживання службовим становищем".

Як нам повідомило джерело в СБУ, інформацію про правопорушення в судовій системі для глави держави готує їхнє відомство. Дивно, що така гучна справа так нічим і не завершилась. Натомість 5 червня 2014 року на зборах суддів шляхом таємного голосування більшістю голосів головою Косівського районного суду обрали Марію Крилюк.

…На місце події в ліс, де ми проводили огляд, виїхали правоохоронці. Вони зробили опис стовбурів дерев, що знаходилися на майданчику, і описали знайдені пеньки без будь-яких позначок, а також зафіксували стан території, на якій робили вибіркову санітарну чистку лісу.

13

Можна припустити, що за 13 років існування національного природного парку "Гуцульщина" під незмінним керуванням Василя Пророчука в лісах району налагоджені схеми з незаконного вирубування лісу.

Євген Гапич, Коломия, спеціально для КУРСу

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: