fbpx

Кому належать ринки Івано-Франківська

Суспільство 21:31, 19.02, 2016

Найбільші ринки в Івано-Франківську понад два десятиліття тому були розділені між місцевими "авторитетами". Господарі, порядки і правила з тих часів на базарах майже не змінилися, що робить їх своєрідними заповідниками буремних 90-х.

Офіційно в Івано-Франківську функціонують 15 ринків. Найстаріші і найбільш заповнені розміщені в центрі міста, що перетворює мікрорайон у межах вулиць Тичини, Новгородської та Дністровської на суцільне торговище.

У місті також досі працюють кілька “стихійних”, тобто незаконних ринків на самовільно захоплених територіях. Деякі з них чималі. Ані легалізувати, ні прогнати торговців мерія чомусь не здатна роками.

Ринок “Центральний”

Франківці називають його просто “критий” чи “продуктовий”. Розташований по вулиці Дністровська, 5. На площі 1,4167 га діє 1359 торгових місць. За спеціалізацією ринок “змішаний”. Тут є молочні та м’ясні павільйони, бакалія, овочі, фрукти, кондитерські вибори, риба, кіоски з фірмовою продукцією місцевих виробників. По периметру – намети з одягом.

Центральний ринок Івано-Франківськ

Будівництво центрального ринку розпочалося на початку 80-х років. У 1989 році Івано-Франківський міськвиконком передав його на баланс облспоживспілки. Та віддала ринок в оренду ТОВ “Торговий сервіс”, фактичним власником якого є місцевий “авторитет” Ігор Халаменда, з 90-х відомий у місті під прізвиськом “Бура”.

Ігор Халаменда Ігор Дутка

Депутати від Партії регіонів Ігор Халаменда (Бура) і, позаду, Ігор Дутка, директор ТОВ “Торговий Сервіс”. На сесії Івано-Франківської міської ради, лютий 2007 року.

Спір за ринок між Івано-Франківською міською радою та Івано-Франківською обласною спілкою розглядався судами з 2002 року. Лише в грудні минулого року Вищий господарський суд власником майна на території ринку суд визнав громаду міста. А в січні цього року Господарський суд Івано-Франківської області позбавив облспоживспілку права постійного користування земельною ділянкою на вул. Дністровській, 5 під центральним ринком.

Як йдеться у рішенні судів, Івано-Франківська облспоживспілка не зуміла довести, що спірний ринок був переданий їй у користування, а згодом у власність. Суд також вирішив, що державний акт на право постійного користування землею втратив чинність.

Тривала судова тяганина супроводжувалася кривавими розбірками між угрупованнями, які боролися за контроль над ринком.

Так, 29 квітня 2007 року в центрі Івано-Франківська Ігоря Халаменду, який на той час був депутатом Івано-Франківської міської ради від Партії регіонів, обстрілюють у його автомобілі. На місці злочину міліція знаходить вісім гільз: “Бура” отримав важкі поранення в груди і шию. Врятували його ізраїльські лікарі з досвідом військової хірургії.

Того ж 2007 року, 19 липня, міськвиконком вирішує передати ринок “Центральний” в оренду ТОВ “Торговий дім “Горгани”, співвласником якого на той час був надвірнянський бізнесмен Володимир Олійник, якого пов`язують з львівським авторитетом Богданом Копитком (відомим під прізвиськом “Копито”). Реакція Халаменди не забарилася: він вривається в кабінет міського голови Віктора Анушкевичуса та погрожує розправою. Міський голова звертається до правоохоронців за захистом: у приймальні мера чергують міліціонери, а Олійник винаймає для себе особисту охорону.

Представники Партії регіонів та “Торгового сервісу” тоді пояснювали, що львівські бандити намагаються “пустити коріння” в Івано-Франківську. Невдовзі рішення виконкому про передачу ринку “Горганам” скасовує суд. Війна на кілька років наче пригасає.

Але вже в лютому 2010-го в Надвірній стріляють у Володимира Олійника. Поранення були смертельними. Через п’ять днів після вбивства міліція затримує одного з підозрюваних – підприємця Віталія Войцеховського, який торгував на франківському центральному ринку. Його відправляють у в’язницю на 10 років з конфіскацією майна.

“Усвідомлюючи, що зі зміною власника ринку він, як наближена особа до керівництва ТзОВ “Торговий сервіс”, втратить можливість займатися торговельною діяльністю на території ринку та отримувати комерційний прибуток, умисно, з корисливих мотивів, переслідуючи як особисті, так і корпоративні комерційні інтереси товариства “Торговий сервіс”, вступив у злочинну змову з невстановленими особами, які разом вирішили вчинити умисне вбивство…” – йдеться у вироку.

Цікаво, що навіть після смерті Олійника ТОВ “Торговий дім “Горгани” наприкінці 2010 року звертається до господарського суду з позовом про скасування договору оренди приміщень між спільним підприємством “Івано-Франківський центральний ринок” облспоживспілки та ТзОВ “Торговий сервіс”, укладеного до 1 жовтня 2022 року. Третьою стороною у справі була Івано-Франківська міська рада, яка тоді підтримала вимоги позивача.

22 лютого 2011 року суд відмовив ТОВ “Торговий дім “Горгани” на підставі того, що позивач не є стороною цієї угоди. Того ж дня суд виніс окрему ухвалу, якою затвердив мирову угоду між Івано-Франківською міською радою та ТОВ “Торговий сервіс”. За мировою міська влада відмовляється від вимог у справі за позовом ТОВ “Торговий дім “Горгани” і в подальшому – від вимог щодо визнання недійсним договору оренди приміщень критого ринку. А ТОВ “Торговий сервіс”, згідно з мировою угодою, визнає право власності на приміщення критого ринку за Івано-Франківською міською радою. Сторони зобов’язалися укласти договір оренди на майно критого ринку до 2023 року. 29 грудня 2011 року сесія міської ради схвалює цей договів. Це мало б також означати кінець кримінальної війни за головний франківський базар.

Черговий скандал навколо центрального ринку вибухнув під час Євромайдану. 25 лютого 2014 року підприємці, обурені незаконними поборами, заручившись підтримкою місцевої “Самооборони”, увірвалися в офіс ТОВ “Торговий сервіс”. Директора підприємства, тодішнього депутата міської ради від Партії регіонів Ігоря Дутку вивели на вулицю та поставили на коліна перед розлюченим натовпом.

Ігор Дутка ринок

Дутку змусили написати заяву про розірвання договору оренди. Згодом він заяву відкликав. Втім, вже наступного дня, 26 лютого, офіційним керівником “Торгового сервісу” став Сергій Ковальчук. Інших наслідків скандал не мав.

Відтак, на сьогодні власником землі і майнового комплексу на Дністровській, 5 є громада Івано-Франківська. До 31 грудня 2022 року на ринку господарюватиме “Торговий сервіс” Ігоря Халаменди. Днями “Бура” нагадав франківцям про себе: порушивши правила, спробував втекти на своєму броньованому Mercedes-Benz Gelenvagen від патрульної поліції.

“П’ятачок”

Відразу через дорогу від центрального на земельній ділянці площею 1,1915 га розташований непродовольчий ринок, у народі “п’ятачок”, що належить ТОВ “Траян”. На ринку створено 411 торгових місць.

ринок п'ятачок Траян

Директором та власником ринку на Старозамковій, 2 є підприємець Сергій Васковець, відомий за прізвиськом “Партизан”.

У лютому 2003 року Васковця поранили у ресторані “Слован”. Один з відвідувачі випустив у власника ринку п’ять куль, які влучили в обидві гомілки, таз та ліву руку. У лікарні його палату охороняли бійці “Беркуту”. Правоохоронці тоді порушили справу лише про хуліганство.

Васковець приватизував ділянку під базаром у 2008 році, коли був депутатом міської ради від “Батьківщини”.

Договір купівлі-продажу земельної ділянки з підприємцем Івано-Франківську міську раду зобов’язав укласти господарський суд. В апеляційній інстанції це рішення було оскаржене аж у 2011 році, коли давно минули позовні терміни.

На приватизованій землі Васковець анонсував будівництво торгово-розважального центру. Івано-Франківська філія “Діпромісто” навіть розробила документацію на будівництво “багатофункціонального громадського центру”, однак до реалізації задуму наразі не дійшло.

На хвилі революційних подій на початку 2014 року торговці збунтувалися проти правил на ринку, успадкованих з 90-их років. Люди скаржилися, що, окрім щоденної плати за місце у розмірі 25 гривень, адміністрація з них вимагає “данину” по 7-10 тисяч гривень за місце в рік. Втім, ні правоохоронці, ні міська влада на скарги підприємців з “п’ятачка” не відреагували.

“П’яний базар”

Сьогодні це чи не найпопулярніший ринок в Івано-Франківську, що розкинувся в межах вулиць Новгородської – Тичини – Хотинської. За офіційними даними, на ринку, зареєстрованому на Хотинській, 18, діє 492 робочих місця для збуту будматеріалів і сантехніки.

п'яний ринок Франківськ

Площа ринку, за документами, становить 0,68 га, втім, насправді базар зайняв більшу територію, перетворившись на міську барахолку. На “п’яному” купують не тільки сантехніку, а й вживаний одяг і взуття, домашніх тварин, велосипеди й навіть антикваріат.

Роман Калин ЛанцРинок адмініструє фірма “Вотум”, власником та засновником якої є Роман Калин, відомий як “Ланц”. Зараз він – заступник отамана Івано-Франківського обласного товариства “Українського Реєстрового Козацтва” (УРК). Позиціонує себе як успішний підприємець та щедрий меценат.

Ділянку під ринком “Вотум” орендує в Івано-Франківської міської ради. В мерії обіцяють збудувати через “п’яний ринок” дорогу, яка  з’єднає Північний та Південний бульвари. Тому востаннє договір оренди міська рада “Вотуму” продовжила 28 серпня 2014 року лише на рік. У рішенні зазначили, що у разі будівництва дороги підприємство має звільнити земельну ділянку за 30 днів до початку будівельних робіт.

На сайті УРК розповідають зворушливу історію про те, що Калин почав заробляти гроші у 14 років, після закінчення коломийського ПТУ та Московського вищого військово-технічного училища ім. Баумана працював у Сибіру. А в 90-их роках повернувся додому та взяв в оренду 700 гектарів землі на Городенківщині для фермерського господарства.

Втім, знайомі Калина пригадують, що свій бізнес він розпочав набагато простіше: йому перепала значна спадщина – і він зробив внесок, аби увійти в місцевий “авторитетний” світ і отримати “долю” в “бізнесах”.

Окрім “п’яного” базару, Роман Калин володіє ринком у Городенці. В Івано-Франківську йому також належать невеликі ринки на вул. Короля Данила (0,02 га, 72 торгових місця) та на вул. Пулюя (0,15 га, 41 місце), де здебільшого торгують продуктами мешканці приміських сіл.

Речовий ринок на Новгородській

Речовий ринок по Новгородській, 39 площею 1 га був у комунальні власності до початку 2000-х років. Відтак через аукціон міська влада надала ринок в оренду ТОВ “Мальва”, засновником якого був місцевий бізнесмен Олександр Долішній, більше відомий як “Долар”.

Олександр Долішній

Приватний власник запровадив нові правила та побори: з підприємців вимагали платити по 7-10 тисяч гривень за рік додатково. Аби якось протистояти тиску нових господарів, торговці створили Асоціацію підприємців-фізосіб речового ринку та добилися підписання угоди з адміністрацією. Так, на відміну від інших ринків міста, підприємці речового ринку домоглися вихідних та відпусток зі збереженням торгового місця, чітких правил сплати за місця тощо.

У 2006 році, коли вибори на посаду міського голови виграв Віктор Анушкевичус, засновники у “Мальви” змінилися: Долішній вийшов з товариства, переуступивши корпоративні права підприємцю, власнику супермаркетів і більярдних клубів, депутату міської ради й просто близькому товаришу новообраного мера Ріяфету Гасимову. Сума угоди невідома. Сьогодні Гасимов – директор департаменту екології та природних ресурсів ОДА.

Скандал навколо базару спалахнув у грудні 2008 року, коли Івано-Франківська міськрада вирішила продати “Мальві” землю під ринком за 3 млн грн. Страх втратити торгові місця змусив підприємців вийти на протести. Зрештою, міський голова Віктор Анушкевичус поступився й заветував рішення ради. Наразі згідно з рішенням сесії від 6 вересня 2009 року ділянка під ринком залишається в оренді ТзОВ “Мальва”.

речовий ринок Франківськ

У червні 2013 року власником “Мальви” стає вже згадуваний Сергій Васковець, який придбав підприємство у Гасимова.

Однак сьогодні в реєстрі Васковця серед засновників ТзОВ “Мальва” немає. Офіційним власником підприємства є Мартинюк Людмила Іванівна, а директором Безмутько Роман Ярославович.

До слова, Безмутько також керує городенківським ринком ТзОВ “Господар”, власником якого є Роман Калин.

Ринки ПП “Керен”

На Хотинській, 16 зареєстрований ринок ПП “Керен”. Цей ринок – своєрідний місток між “п’яним” базаром та речовим. У покупців може скластися враження, що ці три ринки – одне ціле.

Розташований він на площі 0,629 га, тут діють 63 торгові місця. Засновником підприємства є Денісова Марія Юріївна, директором – Кравчук Наталія Романівна.

До слова, за генпланом на місці п’яного базару та ринку ПП “Керен” на Хотинській пропонується частину території передбачити  під торговельно-розважальний комплекс, а решту – під зелені зони загального користування.

Ще один ринок ПП “Керен” розміщений на вулиці Тролейбусній, 2. Це ринок змішаної групи товарів, розташований на ділянці 0,24 га, на ринку створено 55 торгових місць.

ТзОВ “Скіфія”

Позаду торгових наметів на вулиці Тролейбусній розміщений комплекс з адресою “Тролейбусна, 2-Б”. Це окремий ринок, що належить ТзОВ “Скіфія”.

1

За інформацією управління торгівлі міськвиконкому, цей ринок займає площу 0,093 га. Там створено 16 торгових місць.

ТзОВ “Скіфія” зареєстроване у селі Микитинці Івано-Франківської міської ради. Засновниками підприємства є Герасимко Ігор Васильович та Герасимко Василь Васильович. Останній й очолює підприємство.

Ринок “Новгородський”

Ще один ринок в центрі Івано-Франківська, розташований на однойменній вулиці під номером 49. Ринок розрахований на 244 торгові місця. Кілька років він пустував, хоча адміністрація всіляко заманювала підприємців. Зрештою, ринок окупували торговці секонд-хендом.

Новгородський ринок Франківськ

Земельна ділянка під ринком площею 0,56 га знаходиться у приватній власності ТзОВ “Гаразд України”, правонаступником якої є ТОВ “Будівельна компанія “Галицька”. Власне, ця фірма зараз розпоряджається “Новгородським” ринком.

Засновниками “Будівельної компанії “Галицька”, згідно з реєстром, є Роман Байдюк та Олена Харендзюк. Однак фактичним власником фірми, як і Новгородського ринку, вважається скандальний забудовник і депутат обласної ради у 2006-2010 роках Костянтин Бородайко, який донедавна фігурував у реєстрі як керівник підприємства.

Костянтин Бородайко

Костянтин Бородайко. 

Бородайко “засвітився” у кількох судових справах щодо уникнення сплати податків. Наприкінці  2010 року автомобіль підприємця обстріляли поблизу його помешкання на вулиці Шевченка. Нападники випустили у його BMW-Х5 щонайменше десять куль, ймовірно, з пістолета “ТТ”. Одна з куль влучила Бородайку в ногу. Він тоді відмовився від госпіталізації та співпраці з правоохоронцями в розслідуванні інциденту.

Ринок “Східний”

Ще одним ринком, яким розпоряджається правонаступник “Гаразд України” ТзОВ “Будівельна компанія “Галицька”, є ринок “Східний” на вулиці Стуса, 23. Директором цього ринку є Світлана Бородайко. Земельна ділянка площею 0,985 належить Івано-Франківській міській раді та перебуває в оренді підприємства до березня 2016 року.

2

На ринку створено 353 торгові місця, де продавці торгують у палатах, на прилавках, у МАФах, є тут і майданчик для продажу автомобілів.

“Станіславський ринок”

Це наймолодший ринок в Івано-Франківську, який належить ТОВ “Кітон”. Один з трьох засновників підприємства – голова правління “Івано-Франківського птахокомбінату” Богдан Чорнописький.

3

Відкриття ринку відбулося 15 листопада 2014 року по вулиці Комунальна, 3 на території птахокомбінату. Земля під ринком у приватній власності.

За задумом, на “Станіславському ринку” мали продавати сільськогосподарську продукцію. Місцевих виробників заохочували безкоштовними торговими місцями. Однак ринок на майже 200 торгових місць не зацікавив покупців. Тому облаштовані у кілька рядів павільйони здебільшого пустують.

Ринок на Петлюри

На ринку по вулиці Петлюри, 2 переважає торгівля продуктами. Власником ринку є приватний підприємець Ярослав Павлюк. Ділянка площею 0,1066 га перебуває у його приватній власності.

На ринку створено 54 торгових місця.

Ринок на Коновальця

Власником ринку по вулиці Коновальця,100 є ТОВ “Аксіома”. Підприємство належить двом власникам – Юрію Полотайку та Івану Грабасу. Директором ринку є Ігор Остап’юк.

За документами, ринок розташований на земельній ділянці 0,28 га, яку “Аксіома” орендує в Івано-Франківської міської ради, та розрахований на 88 місць.

Ринок на Довженка

Ринок автозапчастин на вулиці Довженка, 25 належить ТОВ “Карбон”. Земельну ділянку площею 0,875 га підприємству в оренду на 20 років у 2008 році віддала Крихівецька сільська рада Івано-Франківської міської ради. На ринку створено 102 торгових місця.

ринок автозапчастин асп

Засновниками “Карбону” є Лілія Українчук та Олександр і Анатолій Чмихови. Директором – Іван Гринчак.

Лілія Українчук – дружина покійного Андрія Українчука, засновника – разом з Чмиховими – відомого угруповання “АСП”, яке досі контролює найбільший авторинок на Західній Україні, розташований у селі Угринів Тисменицького району. У січні 2006 року Андрія Українчука застрелили за кількадесят метрів від будівлі Управління боротьби з організованою злочинністю в Івано-Франківську.

“Стихійні” ринки

У той час, як міська влада звично називає “стихійною торгівлею” бабусь із приміських сіл, які продають на вулиці молоко, в Івано-Франківську роками працюють повноцінні “стихійні” ринки з облаштованими місцями для торгівлі. Місто не отримує з цих ринків плати за оренду землі, оскільки ділянки зайняті самовільно.

Один з таких ринків розташований на автобусній зупинці по вулиці Хоткевича.

“Ту територію підприємці зайняли самовільно, дозвіл нікому не надавався, – пояснює начальник управління торгівлі міськвиконкому Тарас Слободян. – Це земля міської громади. Інспекцією благоустрою складені протоколи про самовільне зайняття території, було рішення виконкому про демонтаж. А в зв’язку з тим, що демонтаж не можна здійснити, тому що там перебувають матеріальні цінності людей, які там торгують, було передано справу до суду”.

За його словами, рішення про демонтаж було прийнято у 2014 році, а справа в судах розглядається досі.

У списку ринків міста немає і чималого базару на розі вулиць Привокзальної і Вовчинецької, який багато років працює тут на місці колишнього комунального ринку.

Лише 30 липня 2015 року після аукціону на право облаштування ринку міськвиконком дозволив тут розташувати терміном на п’ять років 15 тимчасових споруд ТОВ “Квіти Прикарпаття” та 25 споруд фірмі “Вотум”.

“Їх зобов’язано протягом шести місяців встановити ці споруди, інакше – рішення втрачає чинність, – пояснює Слободян. – Окремо вони зобов’язані укласти договір на проведення благоустрою”.

Втім, договори досі не підписані.

Ці підприємства, пояснює начальник міського управління торгівлі, будуть платити орендну плату 15 тис. грн за місяць.

Ще один ринок, якого міська рада вперто не помічає, понад 10 років працює на вулиці Мазепи, поруч АС №3. В управлінні торгівлі міськвиконкому запевняють, що там “просто тимчасові споруди”.

За словами Слободяна, кожен з суб’єктів господарювання уклав договір з департаментом містобудування та архітектури щодо оренди конструктивних елементів благоустрою. Втім, за адміністрування та благоустрій на ринку ніхто не відповідає, адже за документами його там і нема.

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: