fbpx

Як у Франківську "прихватизовують" найдавнішу чотириповерхівку в історичному середмісті

Суспільство 21:13, 07.06, 2017

Фонд Держмайна України здав в оренду за мізерну суму без конкурсу пам'ятку архітектури в центрі Івано-Франківська фірмі В'ячеслава Кредісова – колишнього заступника міністра оборони, донедавна помічника впливового нардепа, куратора Прикарпаття від Адміністрації Президента Анатолія Матвієнка.

Приміщення, на яке В’ячеслав Кредісов поклав око, розташоване в самому центрі Івано-Франківська по вулиці Галицькій, 29. Цей будинок є пам’яткою архітектури місцевого значення та найдавнішою чотириповерхівкою міста, яку спорудили у 1835 році. Він пережив відому "мармулядову пожежу", дві війни та радянську перебудову кварталу.

1

КУРС писав про те, що 15 січня 2015 року регіональне відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області уклало договір з ТОВ "Чисте Прикарпаття", яке заснував Кредісов, на оренду приміщення площею 318,5 кв. м у будинку по вулиці Галицька, 29, що перебуває на балансі Івано-Франківського філіалу  державного підприємства "Науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут НДІПроектреконструкція".

Фірма взяла підприємство в оренду під кафе, яке не продає товари підакцизної групи. Фонд держмайна 15 січня 2015 року уклав з підприємством "Чисте Прикарпаття" договір оренди на рік, а відтак продовжив його до 15 грудня 2018 року. Відповідно до договору за 318,5 квадратів підприємство платить 10 332 гривні орендної плати щомісячно, тобто 32,4 грн за квадратний метр. Це принаймні вп'ятеро-десятеро дешевше, ніж середня ринкова ціна оренди в середмісті.

2

Тоді у регіональному відділенні ФДМУ пояснили, нібито на оренду надійшла тільки одна заява від фірми "Чисте Прикарпаття", тому конкурс не проводився. За цей час ніякого кафе у приміщенні так і не відкрили, а Фонд держмайна допоміг Кредісову отримати поза конкурсом за копійки і решту приміщення.

Так, 26 жовтня 2016 року з’явилося оголошення про конкурс з відбору суб’єктів оціночної діяльності на нежитлові приміщення площею 858 кв. м за адресою вул. Галицька, 29.

Як вказано в оголошенні, платник за послуги – ТОВ "Чисте Прикарпаття". Мета проведення оцінки – укладення договору оренди. Згідно з процедурою, суб’єкт оціночної діяльності, який виграв конкурс, проводить ринкову оцінку майна, а після того мав би бути оголошений конкурс на оренду приміщення.

Оголошення про конкурс на сайті Фонду держмайна так і не з’явилося. Однак нещодавно у реєстрі діючих договорів оренди станом на 1 квітня 2017 р. з’явилася інформація, що Фонд державного майна України 16 грудня 2016 року уклав договір оренди №523 з приватним підприємством "Культурний та мистецький простір Прикарпаття" на оренду приміщення площею 858 кв. м за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Галицька, 29 (перший, третій, четвертий поверхи).

За даними системи YouControl, ПП "Культурний та мистецький простір Прикарпаття" створене 24 жовтня 2016 року. І вже через два місяці після заснування підприємство отримало перевагу в оренді майже 900 квадратів у пам’ятці архітектури. Засновником підприємства є В’ячеслав Кредісов, йому належить 99% статутного капіталу, та Михайло Данилюк з 1%.

ПП "Культурний та мистецький простір Прикарпаття", як і ТзОВ "Чисте Прикарпаття", очолює Черній Оксана Русланівна.

Щоб з’ясувати, коли був проведений конкурс на право оренди, ми звернулися до Фонду держмайна з інформаційним запитом

У Фонді відповіли, що 858 квадратів у приміщенні по вулиці Галицька, 29 передали в оренду фірмі Кредісова без конкурсу. Там посилаються на ч. 4 ст. 9 ЗУ "Про оренду державного та комунального майна", за якою "у разі надходження заяви від підприємства у сфері культури і мистецтв оголошення про намір передати майно в оренду не розміщується і договір оренди укладається з таким заявником без проведення конкурсу".

"Враховуючи зазначену норму ЗУ "Про  оренду державного та комунального майна та надходження заяви та документів від підприємства у сфері культури і мистецтв щодо оренди зазначеного майна, Фондом було прийнято рішення  про укладення договору оренди із цим підприємством та відповідно укладено договір оренди", – йдеться у відповіді на інформаційний запит.

Після ухвалення рішення про укладення договору оренди до Фонду надійшло ще три заяви про намір взяти в оренду зазначене майно. Однак підприємцям відмовили, оскільки Фонд вже уклав договір з підприємством "у сфері культури і мистецтв".

Як вказано у договорі оренди, Фонд держмайна передав 858 кв. м ПП "Культурний та мистецький простір Прикарпаття" в оренду з метою розміщення торговельних об’єктів з продажу книг, газет виданих українською мовою, проведення виставок образотворчої книжкової продукції, виробленої в Україні та для розміщення офісних приміщень цього підприємства.

Договір оренди укладений до 16 грудня 2021 року. Місячна плата становить 42 631,39 грн, тобто 50 грн за квадратний метр.

Однак за півроку українські книги у будинку на Галицькій, 29 так і не почали продавати.

В акті приймання-передачі йдеться про те, що станом на 31.10.2016 року вартість переданого в оренду майна становить 6 716 000 грн. Крім того, зазначено, що майно знаходиться у незадовільному стані та потребує ремонту.

3

Щоб приватизувати пам’ятку архітектури у центрі міста, Кредісову залишається вкласти 25% від її вартості у ремонт. За ЗУ "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" орендар отримує право на викуп майна, якщо здійснив поліпшення орендованого майна в розмірі не менш як 25% від його ринкової вартості. 

До слова, частину приміщень у цьому будинку попри заборону приватизації пам’яток культурної спадщини вже вдалося приватизувати.

Як йдеться у довідці з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, частина приміщень ухвалою Івано-Франківського міського суду від 13 листопада 2012 року відійшла банку "Золоті ворота". 31 липня 2015 право власності на частину першого та другого поверхів зареєстроване на Маліковську Тетяну Ярославівну. Вочевидь вона викупила ці приміщення, коли Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив активи банку на продаж, серед них і приміщення на Галицькій, 29, площею 152,1 кв. м.

Наразі пам’ятка пустує: ні магазину, під який орендувало частину приміщення "Чисте Прикарпаття", ні книгарні, під яку отримало решту приміщень новостворене ПП "Культурний та мистецький простір Прикарпаття", там немає. А таблички всередині приміщень свідчать про те, що "прихватизація" за схемою "25% поліпшення" близька до втілення.

4

Правда, зовні ще красується табличка Івано-Франківського філіалу державного підприємства "Науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут НДІПроектреконструкція", на балансі якого перебувало приміщення.

5

Втім, на офіційному сайті інституту вже вказано, що Івано-Франківський філіал переїхав на Бандери, 77.

Марія Гаврилюк

Фото Юри Паливоди

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: