fbpx

Як живуть цигани в Івано-Франківську. ФОТОРЕПОРТАЖ

Суспільство 14:36, 14.02, 2017

Невеликий циганський табір розташувався на околиці мікрорайону "Пасічна" – у хащах на березі Бистриці. Тут у кількох халупах, змайстрованих з усього, що тільки вдається знайти, вже роками мешкають півсотні ромів.

Роми в таборі дуже неохоче йдуть на контакт з незнайомцями, тим більше з журналістами. Тому ми навідалися до них разом із працівниками міського будинку нічного перебування, до яких у таборі вже звикли. Соціальні працівники час від часу відвідують циганське поселення, щоб запропонувати допомогу – теплий нічліг, їжу, виготовлення документів. Приходять не з порожніми руками: цього разу принесли одяг, який надали франківські магазини секонд-хенду.

У Франківську роми отаборилися на Пасічній неподалік залізничної колії – всього за кілька десятків метрів від ріки. Тут мешкають три сім'ї – всього близько 40 осіб. Заробляють на життя традиційно для ромів. Жінки зазвичай ходять по місту та просять гроші в перехожих, розповідаючи, що хтось із близьких дуже хворий. Чоловіки працюють на будівництві, збирають метолобрухт.

Живуть вони в невеликих будиночках, які склепали з підручного матеріалу. Основа хатинок – дерев'яний каркас, все решта – що вдалося притягнути: бляха, старі килими, шматки брезенту, дошки, викинуті на смітники вікна та двері. Всередині цих будинків тепло: опалюються буржуйками. 

Перша сім'я зустрічає привітно та запрошує всередину. В їхньому будиночку кільком людям й розвернутись ніде. Тут дуже темно, з фотоапаратом мені там робити нічого. Найстарша жінка в родині Олена не рада фотографам – від них тільки проблеми. 

1

Олена розповідає, що шість років тому переїхала із родиною до Франківська із Закарпаття через конфлікт із бароном. Той начебто вимагав віддати доньку за нього заміж. 

2

3

Хатина Олени в таборі вважається досить заможною. Тому жінка радить нам віднести допомогу біднішим сусідам. 

Сусіди виявилися привітними і веселими, запросили всередину. Дітлахи раділи спалаху фотоапарата. Найменші грілися під купою старих ковдр, а ті, кому вже більше за 10, допомагали по господарству – носили воду з ріки. Всередині будиночка тепло, брудно й багато диму від грубки. Тут, на 10 квадратних метрах, проживає дві сім'ї – 4 дорослих та 11 дітей.

4

Вітаємося з жінкою, яка лежала в ліжку з дітьми. Директор будинку нічного перебування Іван Боберський ціавиться її здоров'ям. 

"Народжувати вже скоро", – каже жінка.

5

6

Соціальні працівники запропонували її чоловікові допомогу з документами, щоб жінка народжувала все ж у пологовому, а не в таборі. Родина погодилася.  

7

Двері третьої хатинки відкриває 13-річна дівчинка, вітається, запрошує всередину. 

8

Ця родина, вочевидь, найзаможніша в таборі. Голова сім'ї Микола працює на пункті прийому металобрухту. Вони тримають гусей.

Дружини вдома немає, кажуть, пішла телефон здати у ремонт (через півгодини соціальні працівники зустріли її на дорозі у Пасічній – жінка випрошувала у водіїв гроші начебто на лікування).

9

В цієї родини будиночок просторіший, поділений на кімнати. На кухні є якісь засоби гігієни. У "вітальні" тепло, світло і чисто. Діти також доглянуті.

10

11

Микола розповідає, що до Франківська з родиною переїхав два роки тому. Його історія, як і в Олени, – про конфлікт з бароном, який почав забирати зароблене. Схоже, злий барон – універсальне пояснення для тих, хто цікавиться минулим родин. 

Микола каже, що отак в таборі планують жити не завжди. Вже приглянули в одному селі будиночок за 25 тисяч гривень. Ще трішки підзароблять та переїдуть туди. Зовсім скоро…

Юрій ПАЛИВОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: