fbpx

Якою буде Івано-Франківська міська рада

Політика 15:02, 06.11, 2015

За результатами голосування 25 жовтня до Івано-Франківської міської ради пройшли депутати від шести партій. Із 42 депутатських мандатів ВО "Свобода" отримала 14, БПП "Солідарність" – 9, "Самопоміч" та "УКРОП" – по 6, "Батьківщина" – 4, Українська народна партія – 3.

КУРС звернувся до франківських політиків та експертів з проханням прокоментувати склад міської ради, спрогнозувати перші рішення та можливі коаліції. 

Тарас Случик, громадський активіст

1Збочена виборча система підтвердила, що дуже складно прогнозувати, хто буде обраний до місцевих рад. Так і сталося. Ми побачили у списках майже всіх найбільших парламентських політичних партій велику кількість активістів, учасників АТО, але більшість з тих людей не потрапили в раду. Переважно пройшли особи, які мають стосунок до підприємницької діяльності, або колишні депутати й чиновники. Активісти переважно не потрапили до міської ради за внутрішнім розподілом у списку партії.

У міській раді Івано-Франківська виділяється велика група депутатів, які мають стосунок до будівельної галузі. Це означає, що швидше і ефективніше будуть прийматися рішення, які стосуються питання містобудування та архітектури. Тому потрібен дуже серйозний контроль за міським головою і за новим структурним підрозділом виконавчого комітету – архітектурно-будівельною інспекцією, адже тепер ці повноваження передані виконавчому комітету міської ради. Це означає, що треба ще пильніше дивитися за депутатами місцевих рад.

Щодо підсумків, то мене дуже здивував результат політичної партії "УКРОП" як в місті Івано-Франківську, так і до обласної ради. Мене здивував невисокий результат політичної партії "Самопоміч", адже ще два місяці тому опитування показували, що вона займає перше-друге місце. Мене здивував високий результат ПП "Свобода". Хоча він є частково прогнозований. Тому що, на відміну від інших політичних партій, "Свобода" реально сиділа "в полі" останні шість місяців, зустрічалася з людьми і паралельно витрачала багато коштів на політичну рекламу на телебаченні і на зовнішню рекламу. Тому це дало певний результат.

У більшості місцевих рад дуже часто є так звані ситуативні коаліції під певне рішення. Незалежно від політичної сили, депутати знаходять спільну мову під якесь рішення, яке може стосуватися бізнесу або певної вигоди для якоїсь депутатської групи. Тому потрібно розуміти, що формально може бути коаліція. А швидше за все вона буде залежати від кількох факторів: хто буде міським головою; яка буде коаліція у парламенті; яка буде коаліція в місцевих радах, а також від того – коли будуть наступні чергові вибори.

Якщо вони відбудуться у 2017 році і Рада внесе зміни до Конституції України, то ми побачимо більше політичних питань, політичних обговорень, дискусій, акцій протесту, скандалів на сесії міської ради, ніж якоїсь нудної, кропіткої, нецікавої для журналістів та активістів роботи.

Від новообраної ради очікую трьох дуже простих рішень, які покажуть, чи планує міський голова і депутати боротися з корупцією. Перше – це затвердження прозорої системи державних електронних закупівель. Це коштує цілих нуль гривень. Друге – це бюджет участі, коли громадяни мають можливість впливати на видаткову частину бюджету. Тобто давати якісь свої пропозиції, якісь свої проекти і визначати пріоритети, що з цих проектів фінансувати. І третє, чого я очікую, – це доступні і прості для пересічного громадянина механізми отримання інформації в різних сферах про діяльність міської ради і комунальних підприємств, установ, організацій. Наприклад, на веб-сайті міської ради має бути в доступній формі опубліковано в інтерактивній графіці бюджет кожної комунальної установи й організації міста – школи, садочка, комунального підприємства, як це робить Чернівецька міська рада.

Ростислав Гудзінський, голова ВО "Голос"

2Цьогорічні місцеві вибори були надзвичайно непростими. Знову Верховна Рада змінила закон "Про місцеві вибори", який до кінця не був зрозумілим ні виборцям, ні самим обранцям. Окремі округи так і не отримали своїх депутатів місцевих рад. Основним підсумком цьогорічних виборів до Івано-Франківської міськради стало те, що ВО "Свобода" втратила одноосібну більшість. Була рекордно низька явка на виборчі дільниці. Всі політичні гравці, які пройшли до міськради (за винятком ВО "Свобода"), отримали менше голосів, ніж очікували. "Свободівцям" вдалось в останні місяці мобілізувати свій електорат і повернути голоси тих, хто сумнівався.

Нова партія "УКРОП" показала досить посередній результат, зважаючи на вкладені ресурси та очікування її творців. Частина виборців, які ще влітку хотіли голосувати за цей політичний проект, повернулись до "свободівців". А решта – просто не прийшла на дільниці.

Майбутня коаліція більшості, на мій погляд, об'єднається навколо мера міста, яким стане Ігор Насалик. Це буде "БПП «Солідарність" та обов'язково три депутати з Української народної партії на чолі з Анушкевичусом. Далі складніше. Але найбільш ймовірно, що до більшості приєднаються фракції ВО "Свобода", ВО "Батьківщини" та "Самопомочі", тобто буде широка коаліція демократичних сил. "УКРОП" залишиться в опозиції. Ймовірно, вперше за багато років у міській раді ми побачимо чітку більшість та дієву опозицію. І це буде добре. Тому що будь-яку владу необхідно жорстко контролювати. Тоді в місті буде системна робота, а не лишень балачки – від більшості та чіткі пропозиції, як вирішити ту чи іншу проблему, – від меншості. Ці "табори" почнуть між собою конкурувати. Від цього виграємо ми, іванофранківці. Крім цього, у місті, як і раніше, будуть діяти та контролювати місцеву владу громадські об'єднання.

Максим Лисюк, керівник ВГО "Комітет виборців України" в Івано-Франківській області

3Зараз про якісь коаліції складно говорити, тому що дуже багато буде залежати від того, хто буде мером. Якщо мером буде Марцінків, то швидше за все "Свобода" у міськраді буде окремо, "БПП "Солідарність" і УНП – разом. "Батьківщина" з "Самопоміччю" спільно підтримають або "Солідарність", або "Свободу" – залежно від того, хто запропонує кращі умови. А "УКРОП" буде третьою силою, яка зможе підтримати або "Свободу", якщо їм дадуть "потрібні" місця, наприклад, у виконкомі, або займе нейтральну позицію і в різних ситуаціях буде підтримувати або "Свободу", або опозицію до мера. Також і УНП може бути окремим гравцем і об'єднається не з "Солідарністю", а із "Свободою" та "УКРОПом", щоб надати цьому тандему більшість.

А якщо мером стане Насалик, то блокування в раді можуть відбуватися за іншим принципом. УНП та "Солідарність" швидше за все будуть разом, "Свобода" – в опозиції. "Самопоміч" та "Батьківщина" будуть торгуватися з мером за "хороші" крісла у виконкомі та комітетах ради, щоб мер отримав промерську більшість. "УКРОП" також попробує взяти участь у переговорах з мером (маючи 6 депутатів), і якщо переговори не увінчаються успіхом, тоді займуть нейтральну позицію та займуться критикою як промерської більшості, так і "свободівської" опозиції.

А загалом, спрогнозувати об'єднання в раді дуже важко, оскільки всі всіх знають і ми можемо отримати зовсім несподівану коаліцію і опозицію, які можуть складатися з депутатів від різних партій. Оскільки імперативного мандату немає, наступні місцеві вибори можуть відбутися вже через два роки і партії не будуть через рік запускати механізми відкликання своїх "нечемних" депутатів, щоб не псувати собі рейтинг.

Володимир Кушніренко, координатор Івано-Франківської міської організації партії "ВОЛЯ"

4Склад міської ради дуже неоднозначний. З одного боку, відсутність більшості з представників однієї партії, безумовно, є плюсом. Натомість мінусом є персональний склад. По-перше, міська рада не оновилася настільки, наскільки очікувало громадсько активне середовище. По-друге, депутатами стали представники великих бізнес-середовищ у Франківську та забудовники. Зрозуміло, що останні в раді відстоюватимуть виключно власні фінансові інтереси. Спільні дії координуватимуть, на мою думку, "Самопоміч" і "Солідарність".

Не менш важливою є позиція майбутнього міського голови. Саме від нього відштовхуватимуться партії, які формуватимуть умовну більшість та опозицію. Завдання наше – постійний щоденний контроль. Особливо в контексті незаконних забудов та інших господарських рішень, які можуть мати корупційний характер. Впевнений, що корупції і дерибану буде багато. Ми повинні цього не допустити.

Сергій Борзов, депутат Івано-Франківської міської ради VI скликання

5Жодна з партій не зможе самостійно сформувати більшість в міській раді, і це кардинально відрізнятиметься від ради минулого скликання.

Перші рішення будуть стосуватися обрання секретаря міськради, формування виконкому та регламенту. Тому слід дочекатися результатів другого туру виборів міського голови. Адже, за законом, пропонувати кандидатуру секретаря міської ради та склад виконавчого комітету – це виключна компетенція міського голови.

 

Ігор Ткач, інформаційний аналітик

6Прогнозувати конфігурацію ради ще рано з декількох причин. Після оголошення результатів виборів прізвища самих депутатів, що пройшли в раду можуть змінитися. Серед тих, хто вже оголошений, є такі, що кандидували в обласну раду і, можливо, саме там скористаються своїм правом взяти мандат і таке – треба дочекатися рішення виборчої комісії про визнання обраними, коли спливе 20-денний строк після оголошення результатів. Вже тільки тоді, коли будуть конкретні прізвища, можна буде щось сказати напевне.

Іншим суттєвим фактором конфігурації ради є міський голова. Від того, хто ним стане, залежить і сама конфігурація. Якщо будуть збережені старі правила розподілу посад – секретаря ради, голови бюджетної комісії, то на ці опції вже претендують ті політичні сили, які мають найвищі результати. При збереженні старих правил в будь-якому разі "Свобода" матиме або свого мера, або секретаря ради. "БПП "Солідарність" в такому випадку вже розраховує або на секретаря ради, або на голову бюджетної комісії. Але без підтримки в залі самостійно ані "Свобода", ані "БПП "Солідарність" не зможуть мати контролю в раді, тому, можливо, вперше правила будуть змінені і на ключові посади можуть бути запрошені міноритарії із УНП, "УКРОПу" чи "Самопомочі" – і це може стабілізувати раду.

На сьогоднішній день виглядає так, що формальна і фактична більшість не буде збігатися: окрім фракцій, може бути створена депутатська група, що буде працювати в горизонталі фракцій.

Віталій Світлик, координатор руху "ЧЕСНО" на Прикарпатті

7Для багатьох партій такий результат був несподіванкою. Поспілкувавшись з представниками різних політичних партій, скажу, що розмова була зовсім про інші результати та представництво в раді. Зміну результатів спричинила мала явка виборців та пасивність молоді. Вкотре результати виборів вирішують люди пенсійного віку, які роблять свій вибір на підставі обіцянок соціальних благ.

Ми бачимо, що, за даними ТВК, для більшості в міській раді вистачить і мандатів двох партій – це партія ВО "Свобода" та "Солідарність". Такий формат, думаю, є малоймовірним, оскільки в країні нагнітається протистояння владі, яка робить обшуки в представників політичних партій "Свободи", "Радикальної партії", "УКРОПу". Ніхто не заперечує, що це має відбуватись, якщо представники цих політичних сил причетні до корупційних схем, але коли до цього часу не притягнуті до відповідальності люди, які з режимом Януковича розкрадали країну, тут виникає маса питань стосовно вибіркового правосуддя. Зважаючи на ці обставини, можлива коаліція всіх партій, окрім "Солідарності". Якщо брати до уваги, що наше місто маленьке і всі один одного знають, не виключається, що коаліція буде ситуативною, в залежності від рішення, яке мають ухвалити. Посада мера повинна розставити всі крапки, чекаємо другого туру.

Петро Шкутяк, перший номер у списку до Івано-Франківської міської ради від "БПП "Солідарність"

8Я позитивно оцінюю склад новообраної міської ради. Чого слід від неї очікувати, поки що рано говорити, це буде залежати від того, хто стане міським головою. Але наша фракція зацікавлена, щоби місто розвивалося, і готова до конструктивної співпраці з усіма фракціями.

Наше завдання – це зреалізувати ті цілі, з якими ми йшли на вибори. Це безоплатна медицина, повне забезпечення матеріальної бази освітніх закладів і розвиток житлово-комунального господарства, зокрема  – модернізація теплопостачання, утеплення житлового фонду. Це пріоритетні завдання, за якими будуть прийматися перші рішення.

Робота ради буде прозорою, бо це вимога і часу, і законодавства. Тому ми зацікавлені, думаю, як і всі інші фракції, працювати в межах закону, і не маємо чого приховувати.

Максим Кицюк, керівник ГО "Центр "Антикорупційна Платформа"

9Я приємно здивований такою кількістю депутатів від "Свободи". Я думав, що в них рейтинг падає і їх зайде набагато менше. Але я радий, що пройшов мій улюблений депутат Андрій Грималюк. Я думав, що "Самопоміч" отримає більше мандатів, і не тільки в Івано-Франківській міській раді. Але що є – то є.

В Івано-Франківській міській раді може бути два формати коаліцій. Перша може складатися з партії влади "БПП "Солідарність" (9 депутатів), трійки від УНП, "Батьківщини", і залишається команда "Самопомочі" з 6 людей, загалом підприємців, які не хотіли б, на мою думку, перебувати поза більшістю. Тому може утворитися коаліція з цих партій у складі 22 депутатів. Тож опозиція, яка теоретично могла б складатися з "Свободи" і "УКРОПУ", які, на мою думку не поєднуються разом, складається з 20 людей. Оскільки кількість депутатів 42, то більшість дуже хитка. Тому "Свобода" може бути і в більшості.

Очікую виконання обіцянок згідно з підписаним з осередками політичних партій меморандумом щодо внесення змін у нормативно-правові акти, зокрема: регламент Івано-Франківської міської ради, регламент виконавчого комітету, положення про постійні депутатські комісії та в статут територіальної громади міста.

В принципі з цих 42 депутатів 38 є представниками партійних організацій, з якими ми підписали меморандум. Я також би хотів побачити конкретні кроки міської ради щодо незаконного будівництва у місті.

Загалом, дуже добре, що в раді більшість депутатів наші знайомі – мало чи добре знайомі люди, через яких можна громадським активістам лобіювати позитивні зміни для міста. Тому поки що склад ради оцінюю позитивно.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: