fbpx

Децентралізація навиворіт: як за "мовчазною згодою" громади позбавили прав на надра

Політика 15:34, 14.02, 2016

Обласна рада отримала перший лист від Держгеонадр за "новою процедурою" з вимогою розглянути до 19 лютого (тобто протягом 10 днів!) погодження спеціального дозволу на видобування нафти і газу ТОВ "ПАРІ".

Видобування планується на Чемигівській площі (Яремчанська міська рада, між Микуличином і Ворохтою). Якщо відповіді від облради (а це питання має вирішуватися на сесії!) не буде до 19 лютого, то вважатиметься, що облрада надала "мовчазну згоду" на такий дозвіл. А чергова сесія облради планується на березень.

Першою компанією-претендентом на "мовчазну згоду" обласної ради стала компанія, що входить до кіпрського холдингу "Бурізма", власником якого є Микола Злочевський, міністр екології при Януковичі. Також цікаво, що директорами "Бурізми" є Олександр Кваснєвський, президент Польщі у 1995-2005 роках, і Хантер Байден, син віце-президента США Джо Байдена. Ця компанія протягом 5 років (з 2010 до 2015) мала спецдозвіл на геологічне вивчення надр на Чемигівській ділянці.

Пам’ятаєте, які наслідки має розпорядження землями поза межами населених пунктів Держкомземом (тепер Держгеокадастром)? Схожий трюк відбувається і з надрами. Держгеонадра стає структурою, яка майже однооособово буде вирішувати, кому надавати надра, нівелюючи рішення органів місцевого самоврядування, інтереси громад і людей. Які, до слова, згідно з Конституцією України є власниками цього національного багатства.

25 січня цього року Держгеонадра зібрали в себе на нараду всіх заступників голів облрад, які курують питання надр, та голів екологічних комісій. І повідомили, що з 19 грудня 2016 року вступили в силу зміни до постанови Кабміну №615, якими передбачено, що тепер не компанія звертається до обласної ради щодо погодження видання спецдозволу на користування надрами, а це робить Держгеокадастр.

Більше того, Держгеокадастр самостійно встановлює строк, в який обласна рада має надати відповідь. Якщо відповіді Держгеонадра не отримують, то вважається, що згода надана. Це викликало шквал обурення від представників обласних рад. Адже такі "нововведення" є нікчемними, бо тільки згідно із законом про місцеве самоврядування сесія обласної ради, яка має вирішувати питання про надання спецдозволу, має збиратися не рідше ніж 1 раз на квартал. А зараз надходять листи з вимогою надати відповідь у 10-денний строк. Зрозуміло, що всі розуміють, що такої відповіді не буде.

На бурхливі коментарі представників облрад представники Держгеонадр сказали, що для них такі зміни до постанови Кабміну №615 стали також несподіванкою, що вони мають намір вносити до неї зміни, і обіцяли не надсилати "листи щастя" з примусовим строком розгляду погодження спецдозволів, поки ситуація не врегулюється. Але виходить, що це слово не було дотриманим.

Моя особиста позиція: обласна рада має в судовому порядку вимагати скасування таких "нових порядків" і захищати права громад і людей.

Кінцева ціль – це мати законні, цивілізовані і прозорі стосунки між громадами і надрокористувачами. Коли громада володіє всією інформацією щодо надрокористувача і сплати ним податків (як, до речі, передбачено новим законом про прозорість видобувних галузей), громаді чесно сплачуються податки, відшкодовується екологічна шкода і від видобування на території громади корисних копалин ця громада виграє і розвивається. 

А не мати такі дикі стосунки, як є зараз, коли більшість надрокористувачів не оформляє землю в оренду, коли громади мають наслідком роботи надрокористувачів тільки розбиті дороги, потріскані хати і зіпсовану екологію. 

 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: