fbpx

Люміній

Суспільство 20:14, 02.03, 2015

Візьміть калькулятор, помножте три цифри і дізнайтеся, за скільки можна буде офіційно відкосити від мобілізації.

Комбат сказав, комбат зробив. Семен Семенченко вніс до парламенту законопроект щодо спеціального збору за відстрочку призову на військову службу під час часткової мобілізації. До діла підійшов з нехитрою солдатською простотою, рубанув, що називається, проблему під корінь трьома сторінками букв.

Візьміть калькулятор, помножте три цифри і дізнайтеся, за скільки можна буде офіційно відкосити від мобілізації.

Перша цифра – це базова вікова ставка, тобто певна кількість мінімальних заробітних плат (на сьогодні – 1218 грн.), які беруться до розрахунку залежно від віку мобілізованого:

1

Друга цифра – це зарплатний коефіцієнт, що визначається залежно від середньої заробітної плати мобілізованого за останні 6 місяців. Тобто якщо середня зарплата мобілізованого:

2

Третя цифра – коефіцієнт місця проживання мобілізованого:

3

Отож, 35-річному безробітному селянину впродовж 365 днів відстрочки доведеться заробити на городі і сплатити 44 396 грн.

Його ровесник з Івано-Франківська, який офіційно отримує мінімальну заробітну плату, мусить назбирати 66 183 грн.

Найбільше розкошелитись доведеться київським та севастопольським бізнесменам: олігархи у розквіті сил зможуть відкосити за майже 107 тисяч гривень на рік.

Загалом, ідея "не можеш (не вмієш, не хочеш) воювати – плати тому, хто воює" є досить дискусійною. Існує певний етичний і правовий момент: захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності є обов'язком громадян України відповідно до Конституції. Перш ніж погодитися на торгівлю відстрочкою від виконання конституційного обов’язку потрібно з’ясувати для себе мету такого заходу і чи буде її досягнуто у такий спосіб.     

У пояснювальній записці автор стверджує, що особи, які не принесли б значної користі в бою, зможуть легально (без використання нині діючих корупційних схем) сплатити визначену за формулою суму і бути звільненими від мобілізації. Натомість, підуть воювати ті, хто бажає і вміє це робити.

Тепер спробуймо проаналізувати, як воно є і що з цього може вийти.

Уявному військовому комісару доведено мобілізаційний план, відповідно до якого він повинен призвати певну кількість, припустимо, артилеристів. Формули відбору таких осіб, які б враховували, ким є потенційний "бог війни" на момент мобілізації (пастухом у селі чи професором філософії в університеті), а також чи бачив він під час служби в армії гармату, або дуже засекречені, або відсутні взагалі.

Очевидно, що крупний працедавець, спортсмен, скрипаль чи чотириокий інтелектуал є більш корисними для своєї країни у тилу. Однак, для комісара вони існують у формі пожовклих карток у картотеці військового обліку. Втомленому відловом "косарів" комісару значно легше вручити таким артилеристам повістки за місцем їх проживання або роботи. Отже, комісар урочисто проведе до війська тих, що не змогли або з патріотичних міркувань не захотіли відкупитися. Натомість, відправити в армію підготовлених бійців втрачається будь-яка можливість, якщо вони того не захочуть і внесуть відкупне. Це що стосується формування якісного особового складу.   

Тепер про подолання нині діючих корупційних схем. Злі язики кажуть, що в деяких районах Києва кмітливі військові комісари влаштували справжнє сафарі на бізнесменів. Розміри хабара в таких випадках визначаються апетитами не тільки комісарів, але й загонів т. зв. самооборони, які нібито "кришують" цей бізнес. Закон, дійсно, наведе певний порядок у цій сфері: розмір хабара тепер буде обґрунтовуватися не апетитом, а встановленою законом формулою. Хочеш – платиш одноразовий хабар, не хочеш – багаторазовий у бюджет.

До речі, в країні введено загальнообов’язковий для усіх військовий збір у розмірі 1,5% від доходу. Тепер пропонується ще й спеціальний збір, але платити його повинні будуть не всі, а лише ті, що одержать "чорну мітку". Я б на місці комісарів одразу витребував у фіскальної служби відомості про найбільш забезпечених мешканців обласних центрів віком від 31 до 45 років…

Якщо є потреба додатково вишукати гроші на армію, можливо, справедливіше збирати їх з усіх платників податків? Було б цікаво також дізнатися, якими статистичними даними, економічними чи соціологічними дослідженнями керувався автор, конструюючи формулу розрахунку спеціального збору. Чи є виведений коефіцієнт доходів в залежності від того, де живе призовник – у місті районного чи обласного значення? Чому базова вікова ставка 24-річного і 50-річного бійця однакові? І чи однаково "підйомна" сума збору для олігарха і тракториста?

Якщо є потреба у мобілізації професіоналів, можливо, потрібно врегулювати питання якісного військового обліку та відбору мобілізованих, посилити відповідальність за ухилення від військової служби, унормувати проходження служби у війську іноземців?

Відтак, спроби вирішити непросту проблематику у доволі простий спосіб можуть мати таку ж ефективність, як дії прапорщика, який, одержавши команду зупинити поїзд, скомандував:

– Поїзд, на місці стій, раз, два!   

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: