fbpx

Нова дорожня поліція: чому я таки куплю відеореєстратор

Суспільство 09:11, 22.06, 2017

20 червня близько 23:00 на автодорозі Н-09 в Закарпатській області мій автомобіль зупинила поліція.

Інспектори були в чорній формі та світлоповертальних жилетах і працювали новим жезлом, не смугастим. Підходить до мене поліцейський: кепка на потилиці, пожований жилет, йде перевальцем, неспішним кроком. Відкриваю вікно, і він мені сходу озвучує своє вітання: "Сидорчук, дорожня поліція… Операція "Розшук"… Прошу пред'явити документи".

Сказати, що я був шокований, – це нічого не сказати.

Можете самі порахувати, скільки в цій ситуації було порушень закону "Про національну поліцію" та просто звичайної брехні. Я чомусь впевнений, що таку машину, як моя, в той день в Закарпатті ніхто не подавав в розшук.

Я не люблю конфліктувати і дефолтно поважаю всіх людей, в т. ч. поліцейських-ДАІшників, тому я виконав прохання і надав документи. Але одночасно попросив прояснити, до якої конкретно "дорожньої поліції" належить цей інспектор. Він почав плутатись у показах, придумувати на ходу, що ця їхня дорожня поліція обслуговує дорогу державного значення Мукачево – Рахів… А потім врешті-решт назвав якусь більш правдоподібну посаду підрозділу зі словами "спеціального призначення". Я почав ставити інші запитання, про те, з якого міста вони приїхали сюди працювати, однак він швидко повернув документи і побажав щасливої дороги.

Для мене це дуже сумна картина. Вони брешуть людям, що вони – це "нова дорожня поліція". Вони стоять в старих "рибних" місцях ДАІ і ловлять людей за будь-які порушення, як старі ДАІшники, без будь-якого зв'язку цих порушень з безпекою руху (наприклад, десь з вини САДу є непорозуміння між розміткою та знаками, і вони раді там стояти). Вони виглядають і спілкуються просто жахливо – розтеліпані, неохайні, неввічливі. Коли ставиш їм питання – стають перелякані. Не знаю достеменно, чи збирають вони кеш з "порушників", але дуже на те схоже.

Вони дискредитують всю реформу, всю поліцію, весь уряд і всю тему безпеки дорожнього руху.
З безпекою руху у нас все дуже погано – це, безумовно, правда. Тому я вважаю, що присутність поліції на дорогах, особливо в райцентрах і селах, дуже потрібна. Але НЕ ТАКА присутність!

Я розумію, що інших людей немає, що патрульних не можна відправити на всі траси, що зараз в розпорядженні в ГУНП є лише ДАІшники на старих шкодах октавіях і ладах 2110. Однак навіть з цим ресурсом можна було би краще працювати. Цих людей можна було би для початку якісно відфільтрувати, бо деяких я би просто не відправляв на трасу працювати з людьми, бо вони не здатні адекватно спілкуватися і охайно виглядати. Також можна було би зробити швидке навчання, наприклад з використанням інструкторів та практик патрульної поліції. І головне, їм треба ставити чіткі та вимірювані завдання та моніторити їх виконання. Завдання штибу "Йдіть, бл*ть, контрлюйте безпеку руху! Ви на цій дорозі, а ви на тій!" не є ані логічним, ані чітким, ані вимірюваним. Вони, я так розумію, як колишні ДАІшники, виконують це завдання так, як робили це в минулому. Але насправді таке виконання не приносить користі ані безпеці учасників руху, ані місцевим громадам, ані Національній поліції, ані державі.

А яка ваша думка про цю спробу реінкарнації ДАІ? Крім того, що вас від цього нудить… Точніше так: яка ваша думка, що з цим явищем можна робити?

На фото – скріншот з недавнього ролика на Youtube, на якому зображені такі самі "дорожні поліцейські" на Львівщині. А я все-таки куплю собі відеореєстратор!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: