fbpx

Пільги для "зелених чоловічків"

Політика 11:27, 09.06, 2016

У питанні пільг для "зелених чоловічків" ми випереджаємо росіян.

Кілька днів тому в російській Держдумі зареєстрували законопроект про надання статусу учасника бойових дій душителям "празької весни". Така ініціатива не дивує, як і виклично-зізнавче формулювання закону, що цілком у дусі сучасної політичної риторики: "виконання завдань з придушення спроби державного перевороту і забезпечення стабілізації обстановки в Чехословацькій Соціалістичній Республіці в ході здійснення великомасштабної військово-стратегічної операції військами держав – членів Організації Варшавського Договору: з 21 серпня по листопад 1968 року".

Увагу до себе привернув більше текст пояснювальної записки, у якому як аргумент наголошується, що Україна, мовляв, надала відповідний статус та пільги учасникам бойових дій у Чехословаччині ще далекого 1994 року, а російським чотирьом тисячам інтернаціоналістів шматок празького торта в горло не лізе від образи, що їх забуто.  

За читанням на дозвіллі нашого законодавства з’ясувалося, що ми оплачуємо пільги не лише ветеранам оголошених Радянським Союзом воєн і воєнних інтервенцій (Угорщина 1956 р.; Чехословаччина, 1968-69 рр.; Афганістан, 1978-89 рр.), але й учасникам різноманітних "гібридних" збройних конфліктів, радянським "зеленим чоловічкам". Вірніше, на той час, залежно від легенди, спортсменам, туристам-відпускникам, студентам, будівельникам, залізничникам.

"1979 рік. Ми, по легенді МЗС, чергова група "радянських волейболістів", а насправді – молоді офіцери-авіатехніки ВПС Тихоокеанського флоту, одягнені в однакові штани 50-го розміру, і краватки бовтаються на тонких шиях, виявилися в спекотній Африці, у Асмарі (Ефіопія),  згадує підполковник Олександр Юрасов.  Напевно, любили в Ефіопії грати в волейбол, і саме з Радянським Союзом, оскільки в 70-90-х роках тут побувало понад 11 тис. радянських волейболістів".  

Постанова Кабміну від 8 лютого 1994 р. N 63, що затвердила Перелік держав і періодів бойових дій на їх території,  це історія радянських гібридних воєн, з учасниками яких ми розплачуємося й досі. Географію складають Алжир, Ангола, Бангладеш, В’єтнам, Ефіопія, Єгипет, Ємен, Камбоджа, Китай, Куба, Лаос, Мозамбік, Північна Корея, Сирія, Сомалі  та ін.

У питанні пільг для "зелених чоловічків" ми випереджаємо росіян. До прикладу, Україна визнала учасниками бойових дій радянських "туристів", що прибули на Кубу в 1962 році пасажирськими теплоходами "Побєда" і "Адмірал Нахімов". Росія досі вдає, що мета поїздки була виключно пізнавально-оздоровча.

Україна оплачує пільги радянським "інженерам", яких ганебно прогнали у 1977 році з Сомалі. Росія не визнає поразок, а відтак і участі у бойових діях в цій країні.

Але найбільше вражає те, що Україна досі зберігає ветеранський статус та пільги "особам, які брали участь в ліквідації диверсійно-терористичних груп і бандитизму в 1944-1951 роках на території України, Білорусії, Латвії, Литви, Естонії".  

Вояки УПА можуть одержати такий статус за кількох умов:

  1. якщо брали участь у бойових діях проти німецько-фашистських загарбників на тимчасово окупованій території України в 1941-1944 роках;
  2. якщо не вчинили злочинів проти миру і людства та реабілітовані відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні".

Їхні кати отримують пільги безумовно.

Російський додаток до профільного закону "Про ветеранів", який визначає території вторгнень, завершується Грузією з таким формулюванням: "виконання завдань по забезпеченню безпеки і захисту громадян Російської Федерації, які проживають на територіях Республіки Південна Осетія та Республіки Абхазія: з 8 по 22 серпня 2008 року".

Криму та Донбасу там поки що нема.

Наш перелік учасників бойових дій завершується бійцями АТО. Варто сподіватися, що він не доповниться, як уже траплялося, їхніми ворогами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: