fbpx

Прапор в руки – і в Арктику

Стиль життя 13:20, 13.10, 2015

Лонг’їр – найпівнічніший населений пункт Землі з населенням понад тисячу осіб. Місто знаходиться на острові Західний Шпіцберген архіпелагу Шпіцберген. Тут розташований і найпівнічніший на планеті аеропорт з регулярними пасажирськими рейсами.

У Лонг’їр свої правила і закони, відмінні від законів Норвегії. Один з найцікавіших законів – штраф за смерть на острові. На Шпіцбергені вічна мерзлота, тому людей ховають на континенті, в Норвегії, що потребує додаткових витрат на транспортування тіла.

123
456

На острові дозволена вогнепальна зброя для усіх, хто досяг повноліття,  для захисту від полярних ведмедів, яких тут в чотири рази більше, ніж людей.

Svalbard 2015 Mauser rifle from Pavlo Chernovolenko on Vimeo.

Доступ до алкоголю обмежений: щоб продавати спиртне або отримати дозвіл на вживання алкогольних напоїв у кафе чи готелі, потрібна ліцензія від місцевої  влади.

Перед експедицією мав один день в Лонг’їрі. Не гаючи часу, вирушив на вершину гори, розташованої південніше від міста, а потім до закинутої вугільної шахти №2. Попри відносну близькість до міста, повсюду розміщені попереджувальні знаки з застереженням про можливу зустріч з білим ведмедем. 

7

1. Зброя та захист від ведмедів

До приїзду на архіпелаг здавалось, що білі ведмеді є швидше страшилками для туристів, ніж реальною небезпекою для життя. Та це зовсім не так. Щороку тут більше десятка людей стають жертвами цих хижаків.

8Ведмеді всюди. В горах, у воді, в містах  вони тут головні. Не було жодного дня за час десятиденної подорожі, коли б я не бачив ведмедя чи свіжі сліди.

І так, ми є в їхньому раціоні. Вони кращі мисливці, ніж ми. Полярні ведмеді дуже розумні, завжди обирають найкращу тактику нападу. Вони можуть годинами стежити за вами і напасти тоді, коли у вас буде найменше шансів захистити себе.910

Стріляти в ведмедя дозволяється тільки у випадку самозахисту, якщо тварина наблизилася до вас ближче, ніж на 20 метрів, і ви не маєте жодного іншого шансу врятувати своє життя. Кожний випадок вбивства полярного ведмедя розглядається місцевою владою та може каратись кримінально. Щоб отримати дозвіл на використання вогнепальної зброї, туристу достатньо надіслати емейл з заявою та довідкою про несудимість губернатору Свальбарду. Відповідь приходить в межах 3 днів, і найчастіше вона позитивна.11

12

Орендувати зброю можна в будь-якому спортивному магазині. Оренда старої гвинтівки Маузера обійдеться в 200 норвежських крон у день, це близько 500 гривень. Усі громадські будівлі обладнані сейфами для зброї. Якщо входиш в супермаркет  виймаєш затвор, розряджаєш зброю та зачиняєш її у сейфі, затвор та набої залишаються у кишені, поки гуляєш між рядами. У єдиному тут супермаркеті, до слова, є всі звичні для нас товари, ціни такі ж, як на континенті.

 

2. Експедиція, льодовики та судно

Щоб побачити якомога більше нового за короткий час, найкраще обрати подорож кораблем. Я мандрував парусним кораблем Noordelicht 1900 року, котрий пізніше був обладнаний двигуном Caterpillar, щоб бути максимально незалежним від погоди.13

1415

16

Екіпаж 4 людини та 20 туристів з усього світу  Америка, Австралія, Нідерланди, Люксембург, Німеччина. Офіційна мова на судні  англійська.

17

 

Svalbard 2015 Noordelicht vessel from Pavlo Chernovolenko on Vimeo.

Судно Noordelicht. Вигляд з щогли, висота 25 м над рівнем моря.

Svalbard 2015 from Pavlo Chernovolenko on Vimeo.

Провідник Ян ділиться планами на день.

Svalbard 2016 from Pavlo Chernovolenko on Vimeo.

Трішки льоду для напоїв.

Льодовик. Вигляд з судна.

Дві висадки на сушу в день: перша о 9:30 після сніданку, інша  о 14:30 після обіду. Тривалість піших походів близько 3 годин.18

1920212223

2425

3. Полярне сяйво

На Шпіцбергені полярне сяйво  буденність. Спостерігав його щоночі. Фотографував це незвичне для мене явище на камеру GoPro з затримкою 30 с. В такому випадку можна  досягти чіткості фотографії, знімаючи з корабля навіть при невеликих хвилях.26

2728293031

4. Важлива місія

Коли я вирішував, з ким податись в експедицію, навмисне обрав міжнародну англомовну групу, аби почути, що думають люди з різних країн про події в Україні. Усі без винятку знають про нашу війну, усі переживають і підтримують українську сторону в цьому військовому конфлікті. Та мало хто з них вірить у повернення Криму та окупованих східних територій.

Доля нашої країни тільки у наших руках. Не можна сподіватись лише на підтримку міжнародної спільноти. Українську землю боронять хоробрі українці. Україну обкрадають також українці. Мова йде не тільки про чиновників, йдеться про всіх, хто не цінує свою землю, не поважає своїх сусідів, пасивно чекає "кращих часів". Мені прикро, але здається, що таких людей сьогодні в Україні критична більшість.

Тож більше про місію. Під час експедиції вдалось домовитись про співпрацю між початковою школою в штаті Флорида, США та однією зі шкіл Надвірної для обміну досвідом між вчителями та учнями з їхніми американськими колегами. Найближчим часом розробимо план співпраці та проведемо конкурс серед надвірнянських шкіл на участь у програмі.

Також в Арктиці побував Прапор України, на якому усі учасники експедиції написали свої побажання на підтримку миру та цілісності нашої Держави. Велике дякую за цю добру ідею Михайлу Андрійовичу, відомому надвірнянському блогеру.32

3334353637

383940Якщо вам цікаво дізнатись більше про Шпіцберген, його природу та особливості надішліть мені листа.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: