fbpx

Що збирається приховувати від громади новообрана міська рада Івано-Франківська?

Політика 18:37, 21.12, 2015

В демократії важливі процедури, бо процедури та їхнє виконання чи невиконання показують справжні цінності та мотиви дій політиків.

Документ, який регламентує діяльність міської ради, – Регламент  це один із офіційних документів ради, який визначає, як вона буде діяти наступні 5 років.

В Івано-Франківську довкола ухвалення нового Регламенту міської ради є, як в усій нашій політиці, свої #зради та свої #перемоги.

Почнемо з позитиву – #перемоги

Проект рішення про Регламент міської ради був завчасно оприлюднений на офіційному веб-сайті ради, що дає можливість жителям подати свої зауваження та пропозиції депутатам та міському голові.

Всі проекти рішень тепер згідно з регламентом повинні бути оприлюдненні за 20 днів до ухвалення рішення згідно з ч. 2 ст. 29 проекту регламенту. Ця норма виписана на виконання Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".

Не забули автори й про депутатські звіти: крім зустрічі депутата безпосередньо з громадою, як це зазначено в Статуті територіальної громади, тепер звіти депутати будуть готувати й письмово і публікувати їх на сайті ради. Тому навіть якщо ми не зможемо прийти на зустріч з депутатом, звіт про депутатську діяльність можна буде прочитати.

Є одна велика #зрада та декілька малесеньких #зрад:

Як видно з документа, автори проекту Регламенту планують проводити якісь закриті пленарні засідання, хоча жодних питань, які можуть теоретично мати інформацію з обмеженим доступом, рада не може розглядати взагалі. Бо вона просто не має таких функцій та поноважень. Тому ст. 5 проекту Регламенту міської ради слід видалити з тексту.

Складається враження, що депутати не дуже хочуть, щоб громадяни знали про час та місце засідань постійних депутатських комісій ради, адже жодної згадки про це в тексті пропонованого Регламенту немає. Надіюсь, депутатський корпус або внесе відповідну норму про завчасне повідомлення громади на веб-сайті про час, місце та порядок денний засідань депутатських комісій на пленарному засіданні, або місцеві обранці підтримають таку норму в Положенні про постійні депутатські комісії.

Трішки прихованої #зради для депутатів від депутатів:

Стаття 54 пропонованого Регламенту каже, що сформувати депутатську фракцію у раді можуть не менше 4 депутатів. Цифра 4, звичайно, взята не з Закону і, мабуть, не "зі стелі", а з політичної доцільності. Бо навіть два депутати можуть сформувати фракцію у демократичних радах.

Друге питання  це формування депутатських груп. От тут автори вже напряму порушили норми ч. 1 ст. 26 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", яка передбачає, що групи формуються за участю не менше 5 депутатів. Проте автори в тексті вважають, що об’єднуватись треба аж сімом обранцям.  

Як підсумок – для того щоб депутати ухвалили, мабуть, найкращий регламент, треба забрати норми про закриті засідання ради, публікувати завчасно інформацію про засідання депутатських комісій і повернути права депутатам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: