fbpx

Вперше в Івано-Франківську: нова розмітка на вулиці Тичини

Суспільство 14:06, 11.04, 2016

Ну що ж, друзі. Як Ви, мабуть, уже помітили, протягом останніх двох днів увага багатьох іванофранківців була прикута до нової розмітки на вулиці Тичини.

І це не дивно, адже подібна організація дорожнього руху вперше реалізовується у нашому місті. Тож давайте разом розберемось, що це за жовті та сині смуги, де тепер зупинятимуться автобуси, по якій смузі їхати велосипедистам і які знаки висітимуть на перехрестях.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Ну і почнемо ми від перехрестя з вул. Новгородською, оскільки саме там бере початок перша в місті контрсмуга для велосипедистів.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

А для того, щоб розставити усі крапки над "і", давайте відразу розберемося з рухом по смугах та визначимось, де можна паркуватись, а де – заборонено.

Отже, перед нами типова панорама вулиці Тичини:

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Проїжджа частина поділяється на дві смуги:

1) смугу руху загального користування, по якій в сторону Новгородської можуть їхати автомобілі, мотоцикли, скутери, велосипеди та автобуси громадського транспорту;

2) велосмугу, якою в напрямку Довгої можуть їздити лише велосипедисти і власники скутерів та мопедів.

Уздовж жовтого бордюру паркуватися ЗАБОРОНЕНО! Всім! Навіть на одну хвилину!

Для стоянки автомобілів є величезна зона паркування, позначена синьою смугою.

Також хотілося б наголосити, що в напрямку від вулиці Довгої до Новгородської велосипедисти повинні рухатися в загальному потоці! А по велосмузі рух здійснюється у зворотному напрямку. Тобто правильно їздити ось так:

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Поки що нерідко трапляються випадки, коли одні роверисти створюють незручності іншим, їдучи велосмугою "проти шерсті". Не потрібно цього робити. Запам’ятайте самі та передайте іншим.

Така їзда може мати виправдання лише у тому випадку, коли Ви везете дитину, і задля безпеки виїжджаєте на велосмугу, щоб пропустити автомобіль.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

До речі, треба сказати, що поїздки на велосипедах з дітьми додають особливої атмосфери цій вулиці. А якщо люди їздять без шоломів, та ще й з дітьми, значить, вони почувають себе у безпеці, їм так зручно. Безумовно, це не може не тішити і додає нашому місту черговий плюсик.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Взагалі, треба сказати, що вулиця ну дуже велосипедна! Ми підозрюємо, що вона може обійти Галицьку і конкурувати з Вовчинецькою за звання найвелосипеднішої в місті. І це не дивно, адже це транзитний напрямок від центру до Університету нафти і газу. По одній стороні  студентські гуртожитки, по іншій  велобазарчик та три магазини з продажу велосипедів.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Тільки є одне прохання. Не потрібно в коментарях писати, що #то_не_для_наших_людей, будь ласка. Бо поки що і не наші люди їздять проти стрілок 🙂

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

А наші люди, в абсолютній своїй більшості, дуже швидко зорієнтувалися і відразу почали їздити і паркуватися по розмітці. Подивіться лише, який порядок з паркуванням:

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

А пам’ятаєте хаос, який тримався тут роками? Усі ми вкотре переконуємося в тому, що #наші_люди можуть і навіть хочуть дотримуватися правил. Потрібно просто створити нормальні умови, з розумом підійти до організації дорожнього руху, врахувавши інтереси усіх його учасників. Зрештою, грамотно нанести розмітку.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Ось дуже показова фотографія: молоді люди прогулюються тротуарами, одного з яких ще півроку тому взагалі не було. На задньому плані видно трьох велосипедистів, двоє з яких їдуть по велосмузі, якої теж не було. Автомобілів не видно, але для них залишили більше сотні (!) паркувальних місць уздовж вулиці та смугу руху завширшки 3,5 м.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

А пам’ятаєте, скільки шуму було на початку, коли дізналися про звуження проїжджої частини та розширення тротуарів? 🙂 Пригадуєте цю демагогію про пропускну здатність? 

Тепер же ми плануємо провести підрахунок усіх ТЗ, щоб дізнатися, кого тут усе-таки більше: автомобілістів чи велосипедистів. Є підозри, що результати будуть дуже неочікуваними для багатьох.:) Хоча вже зараз зрозуміло, що основними на цій вулиці є все ж таки пішоходи, під яких вона і повинна була будуватися. І треба віддати належне авторові проекту, Andriy Koman, який передбачив 7 пішохідних переходів на 500 м і спалив собі купу нервових клітин, виборюючи широкі та безбар’єрні тротуари для людей. Зараз це рішення є очевидним, але тоді за нього потрібно було ще поборотися. ______________________________________________________________

Але повернемось до розмітки. І щоб краще її роздивитися, ми прийшли на вулицю ввечері, коли вона спорожніла.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Крім того, ми запросили експерта в галузі організації дорожнього руху, заступника начальника відділу дорожньої інфраструктури Соломію Франківську 🙂 Пані експерт відразу позитивно оцінила наявність місць для паркування інвалідів.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Також ми звернули увагу на стрілочки. Навіть при тому, що вулиця одностороння, для автомобілів вони є не зайвими. Це цілком європейська практика і дуже актуальна для наших водіїв, які нерідко ігнорують знаки.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Крім того, на прохання представників Головного управління Національної поліції були нанесені стрілки на виїздах із деяких дворів, щоб водії-порушники не вмикали "лебедя" перед патрульними 🙂 Після встановлення знаків все остаточно стане на свої місця.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Але найбільше Соломії Мирославівні сподобався логотип велосипеда зі стрілкою.

 

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Крім того, пані експерт високо оцінила світловідбиваючі властивості жовтої фарби, яка переливалася на сонці.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Зверніть увагу на цей перехід. Він дуже важливий, адже знаходиться прямо навпроти виходу з дитячої поліклініки. Тому для збільшення кута оглядовості було прийнято рішення нанести розміткою "антикишеню" замість двох паркомісць.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Власне, таке рішення було передбачене проектом, але паралельно цього вимагали і поліцейські. До речі, вони завжди були поруч. Цікавились, допомагали, інколи контролювали 🙂 Тому слова подяки їм і Дмитро Міхалець.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

До речі, тепер на Тичини буде дві зупинки громадського транспорту! Окрім тієї, що на фотографії, вдалося організувати ще одну, в кишені біля магазину "Веломафія". (Фото немає, але місцеві уже бачили там розмітку. Залишилось встановити лише знаки). Ідея та реалізація належить Виталий Царев, за що йому окрема подяка. Водії маршруток мали б оцінити.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

А ось, власне, процес нанесення розмітки. Роботи виконує компанія ООО "ЮСТ" Дорожные знаки ustltd.com Ліворуч Andriy Koman здійснює авторський нагляд за реалізацією проекту. Позаду нього Богдан Пашковський (Bohdan Pashkovskyi)  представник ГО "Вело-Франківськ".

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Свіжа фарба відразу посипається світловідбиваючими кульками.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Перехід на вул. Манюха.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

А ось, до речі, одіозна антикишеня "біля особняк". Тепер уже всім все зрозуміло і навіть помітно, що тротуар можна було робити на метр ширшим. Все одно ж за 10 метрів до переходу паркуватися заборонено. Але тоді нам довелося добряче повоювати навіть за те невеличке розширення пішохідного простору, яке ми бачимо на фото. Сподіваємось, у майбутньому такі рішення прийматимуться простіше.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Ось теж цікавий момент. Після перехрестя з вул. Манюха велосмуга трохи змінює свій напрямок і проходить між зустрічною смугою та зоною паркування. Простіше кажучи, жовтий колір змінюється синім.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

Помітно, що 2,5 м ширини паркомісця  трохи забагато для автівок. Вуличний простір можна і треба використовувати раціональніше. Сподіваємось, уже найближчим часом ми будемо робити смуги паркування завширшки 2,0 або принаймні 2,25 метрів. Але це вже буде зовсім інша історія.

Дорожня розмітка Івано-Франківськ

На разі капітальний ремонт вулиці Тичини практично завершений. Залишилось лише змонтувати підвісні знаки за схемою руху.

вулиця Тичини Івано-Франківськ

Виглядати це мало б приблизно ось так:

вулиця Тичини Івано-Франківськ

А на сьогодні у нас все. Наша пані експерт залишилась цілком задоволена ревізією, хоча ще за годину до неї плакала через падіння з каруселі і поцарапану щічку 🙂

вулиця Тичини Івано-Франківськ

А ми від імені франківців дякуємо всім, хто долучився до відновлення вулиці Тичини. Усім тим людям, які у кризові часи проявляють розсудливість і приймають вольові, компромісні рішення на користь громади. Як показує життя, навіть дуже різні за поглядами особистості можуть спільними зусиллями досягати видатного результату.

Сподіваємось, це далеко не останній крок на шляху перетворення нашого спільного дому у Місто для людей.

З любов’ю до рідного міста, Комуналка ІФ.

розмітка вулиця Тичини Івано-Франківськ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: