fbpx

Як врятувати Дністер і не дати вкрасти 150 мільйонів гривень

Суспільство 12:04, 17.02, 2017

"Будівництво ГЕС на Дністрі" – це передовсім бажання освоїти 150 млн грн на техніко-економічне обґрунтування.

Емоційна дискусія з Укргідроенерго, науковцями, представниками громад та активістами про будівництво ГЕС на Дністрі була вчора в Комітеті ВР з екології.

І моя позиція, і позиція представників органів самоврядування Тернопільської області були однозначні: Івано-Франківська та Тернопільська області вбачають туристичний та рекреаційний розвиток Дністра, що несумісно з будівництвом і спорудженням ГЕС. Не потрібно витрачати 150 млн грн на ТЕО і давати його потім на погодження області та громадам (саме за такою процедурою хоче працювати Укргідроенерго), якщо саме будівництво ГЕС в наших областях неможливе в принципі.

При цьому, якщо Укргідроенерго буде відомо про неможливість будівництва ГЕС як такого, що не відповідає стратегіі розвитку регіону, а виготовлятиметься ТЕО, то це створює можливість притягнення до відповідальності за нецільове витрачання коштів.

В нормальних європейських країнах спочатку проводиться екологічна оцінка проекту, детальне громадське обговорення і лише після принципової згоди на будівництво об'єкту починається планування будівництва.

В нас же Уряд "з голосу", без обговорення приймає програму розвитку гідроенергетики. Потім Укргідроенерго дуже швидко оголошує тендер на ТЕО за 150 мільйонів, а далі, як то кажуть, побачимо.

План захисту Дністра такий:

1. Сільські, селищні, міські ради приймають рішення про неможливість і заборону будівництва ГЕС на території своїх громад (відповідно до ст. 10 ЗУ "Про енергетику").
2. Всі рішення органів самоврядування, позицію адміністрацій спрямовуємо офіційними листами в Укргідроенерго з застереженням, що підприємство повідомлено про неможливість будівництва ГЕС і будь-які витрати можуть вважатися нецільовими.
3. Готуємося до оскарження в судовому порядку Програми розвитку гідроенергетики як такої, що прийнята з порушенням процедур.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: