fbpx

Альтернатива інтернатам: прикарпатцям пропонують створити спільноти підтриманого проживання

Суспільство 12:30, 02.08, 2016

Благодійна організація "Українська благодійницька мережа" пропонує створити на Прикарпатті спільноти підтриманого проживання для неповносправних дітей.

Про таку ідею представники організації розповіли під час сьогоднішньої прес-конференції у Франківську.

Наразі на Франківщині існує тільки два соціальні інтернати для таких дітей, в яких проживає понад сотня осіб. Керівник благодійної організації Василь Футерко переконаний, що значно зручніше було б, якщо б такі заклади були в кожному районі. Але впевнений, що в спільнотах підтриманого проживання значно більше переваг.

  – В одній спільноті мешкатимуть не більше 6-8 людей. Це дасть можливість дітям проживати в окремих кімнатах та мати власні речі.

  – Часто інтернати знаходяться подалі від населених пунктів, а спільноти, навпаки, будуть розміщені у містах, що дозволить мешканцям спільнот брати участь у житті громади.

  – Мешканці спільнот, на відміну від інтернатів, будуть брати участь в організації їхнього життя та побуту – пранні, прибиранні, приготуванні їжі.  

  – На сайтах спільнот публічно відображається уся фінансова діяльність та закупівлі спільнот. 

  – Волонтери можуть навідуватись у спільноти без попередження, на відміну від інтернатів, де громадський контроль майже відсутній.

   – У спільнотах немає педагогічних працівників, діти навчаються в інклюзивних класах шкіл. Мешканці спільнот можуть здобувати освіту за індивідуальною формою навчання. 

  – Підбір персоналу здійснюється тільки через прозорі та публічні конкурси.

Василь Футерко каже, що в Україні наразі немає закладів такого типу, що є комунальними. Додає, що існують такі заклади за рахунок благодійників, але представники благодійної організації переконані, що такі заклади мають більшою мірою фінансуватись із бюджету, оскільки меценати не завжди матимуть змогу надавати фінансову підтримку. Фінансування одного закладу залежатиме від кількості його мешканців, а також складнощів хвороби.

"Ми не хочемо вигадувати велосипед, ми пропонуємо те, що вже давно є в світі", – каже Футерко.

Наразі благодійна організація закликає волонтерів длучатись до ініціативи, а також хоче інформувати громади в населених пунктах, щоб не боялись і ставились з розумінням, якщо на території їхнього міста чи селища виникне такий заклад. Але переконує, що перед цим обов'язково будуть проведені громадські слухання.

"Офіційних договорів з владою ще немає",  каже Футерко. Але наголошує, що вже у двох районах на Прикарпатті ведуться перемовини щодо створення спільнот.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: