fbpx

Звертаючись до Конституції та Господа, франківських перевізників вчили мовної культури

Суспільство 19:15, 12.04, 2016

Члени Івано-Франківського обласного об’єднання ВУТ "Просвіта" ім. Т. Шевченка ініціювали зустріч з міськими перевізниками, щоб навчити їх мовної культури. Розповіли їм, як мова впливає на здоров'я, про шкоду лихослів'я, зверталися до законодавства та... Господа Бога.

На зустріч з "просвітянами" прийшли з десяток франківських перевізників. Зважаючи на непоодинокі скарги франківців на грубість водіїв, такий захід виглядав доцільним. Втім, навряд чи підприємці сподівалися, що культури спілкування їх вчитимуть у такий оригінальний спосіб. Перевізникам довелося продемонструвати неабияку витримку і стриманість, аби вислухати півторагодинну лектуру "патріархів" місцевої "Просвіти".

З вступним словом до них звернувся голова обласної "Просвіти" Степан Волковецький, який почав зі Статті 10 Конституції України, згідно з якою єдиною державною мовою в Україні є українська.

"Але навіть у нас, у Галичині, здавалося би, у твердині українства, все одно мовний режим і культура мови абсолютно не зберігається і є серйозні проблеми. Сегмент української мови зменшується, і для того не потрібно особливих досліджень, варто лише подивитися сесії Верховної Ради, де самі депутати порушують цей режим, послухати виступи членів Кабінету міністрів", – почав здалека Волковецький.

Далі обурився мовною культурою посадовців місцевого рівня, зрештою дійшов і до перевізників.

"Кожну людину, яка вважає себе патріотом, напевно, зачіпає той факт, що в автобусах і таксі найчастіше можна почути низькопробну російську попсу",  вважає голова обласної "Просвіти".

Його заступник Євген Романишин прочитав присутнім лекцію про те, як мова впливає на здоров’я.

"Проти нас ведеться сім різних воєн, сьогодні це бойові дії, це економічна війна, це прихований геноцид. Це те, чим нас годують. Крім того, це наркоманія, алкоголізм (ми в першій п’ятірці країн по алкоголізму), в тому числі і духовна війна, і так дальше. Тому ми повинні знати правду про нашу мову",  розпочав свою доповідь Романишин.

Також заступник голови обласної "Просвіти" запевнив присутніх, що всі "європейські мови пішли з Праукраїни". А відтак перейшов до "статистики".

"Сьогодні практично доведено, що хто лихословить, говорить погані слова, він на п’ять років менше живе. Сьогодні також доведено, що хто розмовляє в Україні на російській мові, також на п’ять-сім років менш живе. Не вірите  подивіться статистику за останні роки, яка захворюваність в Західній і Центральній Україні і на Сході. Це одна із причин, чому на Сході і на Півдні менше живуть і захворюваність вища",  вважає Романишин.

Ще одна "просвітянка" Олександра Мечева підготувала доповідь на тему: "Земля, мова, людина, небо".

Жінка теж посилалася на "наукові дослідження" та часто апелювала до Бога.

"Читаючи Біблію, я приходжу до висновку, що мова – це є той провайдер до Господа Бога. Ти заговорив українською  і Бог знає, що ти кличеш на допомогу",  міркувала вона.

Правда, доповідачка відзначила, що і сама інколи грішить лихослів’ям, особливо коли заходить на франківський автовокзал. При цьому наголосила, що лихослів’я прийшло до нас з Росії.

Після доповіді Мечева сформулювала пропозиції до франківських перевізників. Серед яких: оголошувати по радіо у маршрутках назви зупинок; дотримуватися культури в обслуговуванні пасажирів та… позбутися реклами.

А насамкінець заявила:

"Ми готові прийти з лекціями на ваші підприємства, зустрітися з вашими робітниками, розказати їм! Колись ходили агітатори, говорили про те, що нам чуже, а ми хочем прийти розказати про те, що нам рідне".

Присутні на зустрічі перевізники не надто зраділи такій пропозиції. Вони розповіли доповідачам, що у 90% маршрутках Франківська нема ніяких програвачів, а отже, й будь-якої музики. Також у місті нема російськомовних водіїв, а російську музику порадили шукати у таксі та кафе.

"Культура до водія – це не лише культура водія, а всіх нас разом узятих. Я не можу зрозуміти, чому лише в нас є проблема?"  відзначив один з перевізників.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: