fbpx

"Брати Станіслава" презентували кліп на пісню "Воля", присвячений боротьбі прикарпатців. ФОТО, ВІДЕО

Культура 11:22, 15.10, 2015

Кліп про нинішню і минулу боротьбу за українську державу знятий на Івано-Франківщині, зокрема у Пнівському замку.

Франківська група “Брати Станіслава” написала пісню у розстрільні дні на Майдані. Тема пісні – повстання за волю держави і за особисту свободу.

В кліпі, сценарій до якого зробила відома київська сценаристка Марися Никитюк, режисер Олександр Балтушев розвинув тему – зв’язав Майдан із боротьбою УПА та теперішньою боротьбою на Сході України. І “заземлив” на Прикарпатті.

“Це кліп про історію українського народу. Про історію українського народу і його боротьбу на Прикарпатті, що дуже важливо. Дуже важливо для нас. Бо наскільки я знаю українську музику, то досі не бачив у ній нічого про Прикарпаття і боротьбу на Прикарпатті”, – сказав Олександр Балтушев.

Щоби підкреслити це, організатори презентації кліпу зробили до нього передмову, перекинувши смисловий місточок від часів Другої світової до війни на Сході України через особисту історію однієї прикарпатської родини.

Історію подружжя повстанців УПА з Яблуниці – Григорія (псевдо “Сулима-Варнак”) та Марії (псевдо “Калина”) Вацевбів, які загинули в 1953 році в Рахівському районі на Закарпатті, проілюстрували документально  останніми листами батьків своїй новонародженій донечці. Мотря народилася в 1950-му в повстанській криївці і через чотири дні після появи на світ батько віддав дитину в село  у родину, де саме тоді також народилася дитинка. Так батьки врятували доньку, але більше жодного разу не побачили її. Мама і тато залишили листи, які прийомна родина зберегла і передала Мотрі, коли та виросла.

Мотря-Ганна Марійчин (Вацеба) приїхала з Яблуниці на презентацію кліпу разом зі своїм сином. Її внук Тарас зараз захищає Україну на Сході.

1

І хоч у кліпі “Воля” групи “Брати Станіслава” немає персональних історій, але відтворена загальна історія може бути проекцією особистої історії кожного, підкреслила ведуча презентації Тетяна Пришляк.

“Насправді в цьому кліпі і в цьому проекті загалом немає політики. Скажу відверто: я з самого початку казав, що не хотів би протягувати в самому відео якусь “нитку” від політичної партії “ВОЛЯ”. Відповідно в кліпі немає жодної політичної символіки. Жодних політичних закликів, – зауважив режисер кліпу.  “ВОЛЯ” має, наскільки мені відомо, права на пісню – вони з хлопцями з групи так домовилися. Вона також підтримала хлопців і у записі цієї пісні. А кліп знятий для групи “Брати Станіслава” лише за підтримки “ВОЛІ”, цим політика у проекті і обмежується”.

Цікаво, що в кліпі зіграли прикарпатці, а більшість зйомок відбувалися на локації Пнівського замку, що поблизу Надвірної.

2

“Ми мали місяць на підготовку, і лише чотири дні була потрібна нам погода, тому знімали в день по 15 годин. Найважча для зйомок була реконструкція Майдану. Щоби зняти цю сцену, знайшли закинуту військову частину, відтворили там барикади, палили шини. Частину акторів знайшли за кілька годин, а актора на роль лірника шукали більше тижня. Його грає ірландець Джон Стокс, він не професійний актор, але дуже характерно зробив свою роль. Професійні українські актори, до яких ми зверталися, були дуже дорогими. А Джон – це друг мого товариша, хіпі”,  розповів про зйомки Олександр Балтушев.

3

В кліпі задіяні 10 дітей наших друзів, 5 коней одного з товаришів і собака колеги, відзвітував журналістам Олександр Балтушев.

4

А от ролі “поганих хлопців”-червоноармійців у кліпі зіграли професійні актори зі Львова.

5

“Локація Пнівського замку вибрана невипадково. Це уособлення руїни. Ми могли би вибрати кращий замок, характерний. Але нам був потрібен саме такий  руїна, як вона є, якою залишилася з давніх часів,  що надається до узагальненого образу”,  пояснив свій задум режисер.

Олександр Балтушев упевнений, що кліп “Воля” “піде” Україною.

“Впевнений, що його добре сприймуть в інших частинах країни. В нас люди горді, вони будуть довго його “варити”, поки скажуть, що крутий. А в Києві, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, а це таки українське місто, – люди сприймуть. Додам, що ми знімали відео професійною технікою, мали професійне світло. Сама картинка хоче, щоби її дивилися”, – підсумував режисер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: