fbpx

Будівництво ГЕС на Дністрі призведе до підтоплення садиб на Прикарпатті та Тернопільщині. ВІДЕО

Суспільство 14:18, 22.02, 2016

Влада Тернопільщини називає перевагами будівництва міні-ГЕС енергетичну незалежність від російського газу та створення нових робочих місць. Втім, громадські активісти наводять численні аргументи не на користь будівництва гідроелектростанцій. Серед яких – зміна рівня води, замулення городів, створення перешкод для міграції риби, зникнення води у частинах ріки та масове підтоплення та переселення селян.

За словами наукового працівника НПП "Дністровський каньйон" Олександра Вікирчака, частину садиб як з Тернопільської, так і з Івано-Франківської областей буде підтоплено. Частина Дністра обміліє, а частина вийде з берегів через водосховища гідроелектростанцій.

Незалежність від російського газу ціною відселення та підтоплення селян? Зелений тариф як майстер-клас з висмоктування грошей з державної кишені? Чи довго текти річці Стрий і невже зникне Дністровський каньйон? Що криється за благими намірами посилити енергетичну незалежність держави і хто в результаті програє – у програмі "Особливий погляд" на телеканалі ЗІК.

Як писав КУРС, ажіотаж довкола будівництва гідроелектростанцій на Дністрі виник у зв'язку з виділенням державною компанією "Укргідроенерго" 166 млн дол і 400 млн євро (гроші міжнародних донорів) на спорудження каскаду ГЕС. На території Прикарпаття планують чотири ГЕС на Дністрі, три з яких будуть дериваційними (вода ріки відводиться у спеціальну трубу, розганяється в ній і крутить турбіну).

Нагадаємо, 25 грудня Івано-Франківська обласна рада проголосувала за мораторій на будівництво ГЕС у руслі Дністра на території області.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: