fbpx

Чари Свидовця: франківський дизайнер поділився чудовими фото з карпатського хребта

Стиль життя 20:27, 26.07, 2016

Франківський дизайнер Сергій Чмелик пройшов хребтом Свидовець і поділився з КУРСом враженнями і фото.

Група пройшла мальвоничим Свидовцем з села Кваси через гору Стара, Пересліп, Близниці, Апшинець до гори Темпа, звідти зійшла в закарпатське село Усть-Чорна. Мандрівники не поспішали – здолали маршрут за 4 дні, ночуючи на хребті.

Маршрут добре промаркований, тож збитися нема шансу. Зрештою, Свидовецький масив популярний серед туристів, а також, каже Сергій, на жаль, і серед любителів погасати Карпатами на джипах, мотоциклах чи квадроциклах, хоча у біосферному заповіднику це суворо заборонено. Техніка прорізає в ніжному трав'яному килимі Свидовця, провокуючи ерозію.

На полонині під Малою Близницею франківські мандрівники познайомилися з Мішелем Якобі, 33-річним лісничим з Німеччини, який переїхав до України і намагається відродити популяцію рідкісної породи карпатських буйволів. Він також вирощує коней, корів і волохатих карпатських свиней, які вже стали рідкістю. Мішель  привітний та гостинний чоловік, в якого завжди можна попросити притулку в час негоди. А ще Мішель робить з молока буйволих сир, його можна купити по 400 грн за кг. 

Поблизу Усть-Чорної, наприкінці шляху, франківців вразили масштабні суцільні рубки, які останнім часом стали справжнім лихом для Карпат. "На маршруті зустрічали багато іноземних туристів. Вони в шоці від цих рубок. Нам було соромно перед ними. Треба рятувати Карпати", – каже Сергій. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: